Прочитај ми чланак

САВЕТНИК ЕВРОПСКОГ КОМЕСАРА: Није лоше све што је српско

0

"Конструктивно учешће Србије кључно за стабилизацију југоисточне Европе", сматра Франц Шаусбергер, специјални саветник за Западни Балкан европског комесара.

Истовремено, Шаусбергер неко будуће заједничко балканско тржиште види као важан корак за економску интеграцију тих земаља, те критикује западне медије сбог тога што, како каже, стварају искривљену слику о Балкану, посебно о Србији.

pixabay.com

Шаусбергер, наиме, у ауторском тексту који објављује бечки „Пресе“, а којим реагује на недавне жестоке нападе медија и опозиционих политичара у Аустрији на Слободарску партију Аустрије (ФПО) чији су највиши представници примили орден Република Српска на прослави Дана Српске, те тврди да се у западним медијима о Балкану пише углавном негативно, а ретко или готово никад не износе се позитивни примери.

У том смислу констатује да треба захвалити разумном ставу српског председника Александра Вучића и умереној реакцији вође босанских Срба Милорада Додика на томе што „неочекивана и провокативна жалба бошњачког вође Бакира Изетбеговића на десет година стару пресуду пред Међународним судом у вези с ратом у Босни“ није довела до опасне ескалације у региону.

Вишe објективности у реакцијама о Србима

Критикује, истовремено, што се под паролом „ништа позитивно о Србима“, у Аустрији не придаје значај томе што је Додик повукао одлуку о спровођењу референдума, као ни чињеници да је његова сепаратистичка реторика постала значајно умеренија, те његова влада конструктивно ради на одговорима на каталог питања ЕУ.

Аутор једноставно тражи више објективности у реаговањима, те напомиње да је потребно да однос Аустрије према државама Западног Балкана буде мање емоционалан.

Говорећи о томе да западни медији креирају „искљивљену слику“ Балкана, а пре свега Србије, Шаусбергер примећује да су проблеми о којима пишу ти медији, а тичу се етничких сукоба, корупције, владавине права, присутни у свим земљама Западног Балкана, те му је стога неразумљиво зашто се „диже бура“ само када су у питању Срби.

Он, наиме, тврди да национализам других етничких група није ништа мањи, док је код Бошњака у БиХ истовремено присутан и изражени централизам и провокативна хегемонијска тежња. Шаусбергер указује свакако није позивина пример, те да напротив „негативно упада у очи“ то што је уз подршку САД и Европе створена најмладја држава Косово.