Прочитај ми чланак

Саша Ставретовић: Зашто сам против оваквог доношења платформе

0

Каква год да је платформа – а њоме Срби неће бити срећни – све указује на то да је компонована тако да задовољи укусе ЕУ и САД.

Противим се оваквој платформи о Космету. То не чиним – нити то могу јер је државна тајна – због садржаја платформе већ због фаме о ЕУ.

Све је подређено Европи иако то нико из Владе неће признати. Ствар је проста – кроз платформу о Космету Влада убрзава решавање питања око учлањења Србије у ЕУ, уместо да уради обрнуто. Да се, уместо заменама теза, позабави стварним интересима, јасним циљевима и условима. Иако се најрадије не бих бавио Европском унијом, једна добра платформа о ЕУ би могла да буде корак ка решавању питања Комета, али и других проблема Србије.

Ако је ЕУ, на шта смо већ навикнути, решење свих српских питања, она треба да буде и инструмент за решавање проблема. Али је и нова мет за одбрану својих циљева (очување власти) и најскупље српске речи (Европа).

ЕУ је данас обавезан декор сваке прилике, неизоставни део већине државних и многих партијских документа, она је неизбежна и у контексту фамозне платформе коју је макар индиректно иницирала сама ЕУ, а не косметска мука. Космет и ЕУ и даље третирамо као два нераздвојива „процеса“, а за покровитеље преговора смо већ прихватили оне који су признавањем Косова као државе одавно у сукобу интереса.

Према свим немуштим обраћањима појединаца из нове елите, та платформа („коначно решење“, како то врло неспретно назва премијер, а Чанак није ту да му замери) задовољава покровитеља толико да ће нам колико до Нове године поклонити датум. Датум отпочињања преговора, овога пута са ЕУ. Преговор се преговором избија. Тако изгледа наш маневарски простор.

Каква год да је платформа – а њоме Срби неће бити срећни, док Албанци могу да бирају емоцију – све указује на то да је компонована тако да задовољи укусе ЕУ и САД јер, да није тако, онда би наша нова елита већ одавно показивала некакав интегритет. Наша елита ће наставити флертовање са „охрабривачицама“ уз размену поздрава „догодине у Европи“.

Ако тако наставе, догодине неће бити „елита“. А Срби ће се већ споразумети са Албанцима и да за то не буду кажњени датумом добијања карте за коју ће се накнадно установити да је улазница за вагон треће класе.

 

(Нови стандард)