Прочитај ми чланак

Србија жели да унапреди политички дијалог с НАТО

0

NATO bombardovanje

Крагујевац — НАТО је за Србију незаобилазан саговорник и Србија жели да унапреди политички дијалог с НАТО-ом и партнерима из програма „Партнерство за мир“, каже Саша Костић.

„Активно и садржајно коришћење свих потенцијала партнерске сарадње у оквиру Партнерства за мир, а који су у функцији наших националних интереса у овом тренутку је права мера развијања односа са НАТО“, рекао је први саветник у Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова Србије на трибини у Крагујевцу.

Он је казао да је Србија војно неутрална и не тежи чланству у НАТО-у, али препознаје простор за унапређење сарадње у оквиру свих програма „Партнерства за мир“. 

„Србија цени гаранције НАТО за имплементацију споразума о нормализацији односа с Приштином, који је постигнут априла ове године у Бриселу“, рекао је Костић. 

Он је навео да је НАТО за Србију незаобилазан саговорник имајући у виду изазове са којима се Србија суочава, улогу коју НАТО има у унапређењу регионалне безбедности, као и политичке и стратешке приоритете суседа Србије. 

Костић је казао да ће Србија наставити досадашњу добру сарадњу с амбасадом Словачке, која од почетка ове године има функцију амбасаде за контакт за сарадњу са НАТО-ом, као и с војном канцеларијом НАТО-а за везу у Београду. 

Први саветник у Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова Србије Саша Костић био је учесник јавне дискусије „Тура партнерства“, која је у Скупштини града Крагујевца организована у пројекту који реализује Атлантски савет Србије у сарадњи са Словачком атлантском комисијом у Србији и уз подршку Словак ејда и Одељења за јавну дипломатију НАТО-а. 

NATO zlocin_nТај пројекат је наставак дугогодишњег рада Атлантског савета Србије на измештању дискусија о важним безбедносним питањима из престонице и приближавању те тематике грађанима осталих градова у Србији. 

О војно-техничкој сарадњи Србије и НАТО-а је на трибини говорио и шеф војне канцеларије НАТО-а за везу у Београду бригадни генерал Орнело Барон (Орнелло). 

О искуствима Словачке на путу ка чланству у НАТО-у говорили су Петер Батор из Сталне делегације Словачке у НАТО-у и Иво Самсон, директор Института за безбедносне и одбрамбене студије у Словачкој.

(Бета)