Прочитај ми чланак

САША ЈАНКОВИЋ За Европску унију социјална правда и демократија у Србији нису битне

0

Бивши омбудсман и председнички кандидат Саша Јанковић изјавио је да ће врло брзо формирати политички покрет и да ће сарађивати са сваким ко искрено дели цивилизацијске и демократске вредности које су у Србији угрожене и ко не сарађује или не прижељкује отворену или прикривену сарадњу са садашњом влашћу.лна правда, добробит грађана и демократија у Србији није битна

Упитан да ли може бити стожер конзистентнијег опозиционог деловања, Јанковић је за Блиц рекао да се не труди да се наметне као лидер опозиције.

„То појединци виде као недостатак мог политичког исуства да ‘искористим прилику’, а ја као доказ да они не могу да промене своје политичке манире који су са разлогом презрени“, навео је Јанковић.

Он је рекао да ће подићи потпуно нову политичку организацију, „а да ли ће је руководство старих видети као противника, конкуренцију, наивчину коју треба искористити или ће се окренути искреној сарадњи ради смене лоше власти и Србије из претполитичког друштва – време ће показати“.

Говорећи о протесту „Против диктатуре“, Јанковић је рекао да није сигуран да се протест расплинуо, већ да је утопљен у разочарење што масовност, духовитост, позитивност и шетња нису зауставили пут ка отвореној диктатури.

„Сутра ће се протести опет појавити још силовитији, а ко зна шта ће бити окидач“, рекао је Јанковић и додао да режим чини огромну штету земљи што одбија да схвати колико је протест искрен и што своје грађане назива плаћеницима и константно се труди да их повеже са страним служабама и од њих прави наводне државне непријатеље.

Упитан зашто европске владе и Брисел повлађују овдашњем режиму он је казао да им социјална правда, добробит грађана Србије и демократија у Србији нису баш први приоритет јер имају и пречих проблема, због чега причају о одржавању стабилности на Балкану.

„Дакле, не дирајте ништа док се ми бавимо сами собом“, казао је Јанковић.

Он је навео и да су неки од њих директно и учествовали у изградњи појединих лидера у Србији и странака и сада не прихватају одговорност за погрешне процене и пројекте.

„Желе да их одрже док не промене задужење, а после ће се проблемима, нагомиланим, бавити неко други“, додао је Јанковић.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су били народни посланици Санда Рашковић Ивић (испред посланичке групе „За спас Србије”) и Миљан Дамјановић (испред посланичке групе „Српска радикална странка”).

Тема емисије је био однос патриотске опозици према Александру Вучићу и владајућем режиму СНС-СПС.