Прочитај ми чланак

Шаровић: Војислав Шешељ је политички затвореник Хашког трибунала

0

Nemanja_Šarović

(Танјуг)
Српска радикална странка осудила је одлагање изрицања првостепене пресуде лидеру те странке Војиславу Шешељу у Хашком трибуналу за још шест месеци.

Заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић рекао је, на ванредној конференцији за новинаре, да је другим одлагањем изрицања првостепене пресуде Шешељу, још једном потврђено да је он политички затвореник.

Он је указао да је циљ подизања оптужнице, као и 11-годишњег притвора, „његово уклањање са политичке сцене, како би непријатељи Србије остварили своје интересе, а то су признавање КиМ, интернационализација питања Војводине и Рашке, национално понижење и економско потчињавање Србије“.

Потпредседник СРС и Шешељев правни саветник Дејан Мировић се осврнуо на недавну дебату у Генералној скупштини УН о раду Хашког трибунала, оценивши наступ председника Србије Томислава Николића као „квазипатриотски дискурс и благу вербалну осуду Трибунала, којој је једини циљ био добијање јефтиних политичких поена“.

Мировић је рекао да је, за разлику од Николићеве, критика Трибунала од стране амбасадора Руске федерације при УН Виталија Чуркина била много оштрија, укључујући и осуду Трибунала због неприхватљиво дугог притвора Војислава Шешеља.

Трибунал је за 30. октобар заказао изрицање првостепене пресуде Војиславу Шешељу.