Прочитај ми чланак

Шапићева афера избрисана када је ушао у СНС

0

Кривична пријава коју је још 2018. године поднела полиција против председника општине Нови Београд Александра Шапића и његових сарадника због нелегалне градње, правоснажно је одбачена само неколико дана уочи спајања његове странке са СНС. Истовремено, одбачена је и пријава породице покојног београдског угоститеља Амдија Алилија, која је Шапића оптужила да је на превару, за тродупло мању цену од тржишне, купио његов локал “Индекс 10” у Студентском граду, и то док је несрећни човек био на самртничкој постељи.

О овом случају медији су извештавали још 2016. године, када је објављено да је локал брзе хране на ексклузивној локацији испред Студењака на Новом Беоограду, купио, данас покојни Шапићев рођени ујак Раде Дедовић, који је потом почео бесправно да га шири и надзиђује, иако за то није имао адекватну дозволу.

Наизглед обична купопродаја локала у секунди се претворила у највећу аферу на општи Нови Београд, посебно када се у причу укључила и породица претходног власника локала. Они су тврдили да је Шапић, преко свог ујака, купио локал од преко сто квадрата од болесног човека на самрти, за свега 30.000 евра.

Занимљиво и симптоматично је то што одлука о одбацивању пријава донета само неколико дана уочи Шапићевог свечаног саопштења да се његова странка спаја са владајућом СНС, као и да ће он засести у фотељу потпредседника те странке.

Како за новине “Нова” откривају добро обавештен извор, пријаве против њега су пуне три године “чамиле” у тужилаштву.

“Пријава је најпре 2017. поднета Тужилаштву за организовани криминал, али се оно огласило ненадлежним за овај случај и предмет уступило Трећем основном на поступање. У међувремену, почело је са радом Посебно одељење за сузбијање корупције ВЈТ, а предмет је додељен заменици тужиоца Бојани Савовић”, казао је наш извор из тужилаштва.

Он додаје да су поред Шапића пријавом МУП били обухваћени и његов покојни ујак Раде Дедовић, општински грађевински инспектор Небојша Јовановић, шеф општинске службе извршења Владан Чоловић, као ин инвеститора Борице Маљевић. Пријавом породице нису били обухваћени Чоловић и Маљевић, већ је као инвеститор означено НН лице.

“Пријава је одбачена против свих изузев против Борице Маљевић, наводне инвеститорке, коју је наставило да гони Треће основно тужиласштво. У међувремену, док је пријава чамила у тужилаштву, Дедовић је успео да заврши градњу објкета, неупоредиво већег од претходног”, каже наш саговорник и додаје:

“Адвокат пориодице је морао да шаље приговор тужилаштву и њиховој заменици Бојани Савовић да почну да се баве предмет, да би одлука о одбацивању уследила само неколико дана уочи спајања Шапићевог „Спаса“ и СНС. Одлуку тужитељке Савовић потврдила је и њена колегиница Снежана Ђукић из Апелационог јавног тужилаштва које је разматрало приговор”.

Иначе, проблеми са нелегалном градњом некадашње ћевабџинице “Индекс 10”, уследили су након што ју је купио Шапићев ујак. После само неколико дана он је пријавио да је локал тешко оштећен у пожару и да мора да се руши или санира како не би угрозио околину. Позив ватрогасцима, међутим, никада није евидентиран.

Све дозволе за градњу и поправку изаване су на име на име покојног бившег власника, да би убрзо освануо нови, дупло већи објекат.

У мају 2017. године, Секретаријат за инспекцијске послове Београда поднео је пријаву надлежном тузилаштву. Из престоничке управе су тада поручивали да председник општине Нови Београд Александар Шапић мора у најкраћем року да уклони бесправни објекат.

Он је међутим, до данас остао ту, краћи за спрат, а у његовом простору је кладионица.

Шапића нису ни саслушали

Заменица тужиоца ВЈТ Бојана Стевовић никада није позвала на саслушање Шапића, што су адвокати породице Алили све време оспоравали. Ни њена колегиница Снежана Ђукић није видела ништа спурно у том што Шапић није испитан иако се његово име налази на пријави.