Прочитај ми чланак

ШАПИЋЕВ ПУТ Од трофејног спортисте до гледача у под

0

Некада се о њему говорило и писало као о званично најбољем стрелцу у историји бвше Југославије и једном од најбољих светских ватерполиста свих времена, а данас као о српском политичару и председнику општине Нови Београд који је остао нем и гледао у под, не реагујући на бруталне сексистичке увреде на рачун једне жене. Како је дошло до овакве Шапићеве промене?

Наиме, некада национални репрезентативац за понос, који је имао трофејну ватерполо каријеру и дао озбиљан допринос српском спорту, не може се баш похвалити таквим политичким потезима. Иако би многи рекли да ће се оволико успешан спортиста потрудити да остави сличан траг у политици, што се можда на почетку његовог ангажмана и очекивало, сада је свака нада пала у воду.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Шапић је био помоћник бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа од 2009. до 2012. године, а као члан Демократске странке активно је учествовао у великом броју промоција и кампања демократа. У јулу 2011. године изабран је чак и за председника Градског одбора Демократске странке у Београду. Ту функцију напустио је у јуну 2013. године. Седам година касније, Шапићев СПАС је део Владе Ане Брнабић, односно Александра Вучића.

Како је неко ко се врло залагао за демократске вредности, само шест година након напуштања Демократске странке (2014) постао део напредне Владе? Које заједничке вредности један дугогодишњи демократа дели са Српском напредном странком, и без проблема постаје део Владе која ће радити под палицом Вучића?

Од 27. јуна 2012. године Шапић је председник општине Нови Београд, и управо ова општина је важила за једну од малобројних опозиционих. После избора 2016, на којима је листа коју је предводио освојила 21 одборничко место од укупно 49 у општини Нови Београд, поново је изабран на исту функцију.

Када је напустио ДС 2014. године, основао је удружење „За наш град“, а четири године касније, у јулу 2018. Српски патриотски савез – СПАС и изабран је за председника те политичке организације.

Иако је у јуну ове године у једном интервјуу рекао да „поданик никада никоме није био, па неће ни СНС“, његова реакција на бруталне сексистичке увреде фолкера Аце Лукаса упућене новинарки Жаклини Таталовић – гледање у под погнуте главе и ћутање говоре управо супротно.

Улазак у Вучићеву Владу у којој ће СПАС на чијем се челу налази Шапић, имати министарко место, супротно је оним његовим изјавама и демантијима да је „Вучићев сателит“ и „лажна опозиција“, као што га опозициони политичари већ дуже време и називају, али и да „нема договора са СНС“. Јер, права опозиција не може ући у Владу својих противника са којима се бори дуги низ година!

– Након свега што се дешавало протеклих пар месеци, више не постоји ни један одсто шансе да са СНС можемо да направимо било какав договор око заједничког управљаја Београдом. Могу да будем „Свети Петар“, не градоначелник, ту договора више нема. А договора нема, јер све оно за шта се ми залажемо, супротно је од онога како се они понашају – изјавио је Шапић у интервјуу за Време у фебруару 2018. године.

Међутим, „Гангула“ је ове своје речи врло брзо заборавио.

Добру комуникацију са Српском напредном странком правдао је речима да је према СНС увек отворен јер Новобеограђани који живе на територији Општине којом управља нису дужни да трпе политичке несугласице између њега и напредњака.

А, да ли је заиста несугласица било, или су то биле само представе за јавност, и како су се заборавиле неке тешке речи који је управо Вучић имао о Шапићу, и то пред Београдске изборе 2018. године, питање је на које је тешко одговорити!

dТада је Вучић о Шапићу рекао да је „Ђиласов помагач“ и да је за „његов рачун тукао људе“, али је том приликом додао и да је „Ђилас свакако много успешнији, озбиљнији и образованији него Шапић“. И све ове увреде су се „прогутале“ зарад власти.

Неки ће рећи очекивано, а неки тужно, али, оно што је чињеница јесте да ће од сада бити тешко раздвојити његову спортску каријеру од политичке.

Нажалост!