Прочитај ми чланак

ШАПИЋ спрема сечу Весићевих директора јавних предузећа, смењује ових 14 буџеташа

0

Како Нова.рс сазнаје, нови градоначелник Београда Александар Шапић планира радикалне резове у главном граду.

Шапић је, наиме, хитно позвао одборнике СНС да се врате с одмора, како би 18. августа била одржана седница Скупштине града Београда која ће имати само једну тачку дневног реда – смену једног броја директора јавних предузећа.

Седница је требало да буде одржана 15. августа, али није било могуће имати све одборнике на једном месту у ово доба године, због летовања и одмора. Средина августа је управо зато и одабрана, јер се очекује да ће недостајати најмање 15-20 опозиционих одборника који су ван Београда.

Александар Шапић, како Нова.рс сазнаје, жели да смени ових 14 директора јавних предузећа: Петра Андријашевића (ЈКП Инфостан), Горана Дмитровића (ЈКП Инфостан и Информационе технологије), Бобана Станојевића (ЈКП Зеленило), Александра Цинцар Поповског (ЈКП Јавна расвета), Радишу Момчиловића (ЈКП Градско саобраћајно Београд), Страхињу Даниловића (ЈКП Водовод и канализација), Наташу Путник (Велетржница), Владу Секулића (Градски завод за вештачење), Бојана Бајагића (ЈКП Пијаце Београд), Радета Басту (ЈКП Београдске топлане), Весну Тахов (Урбанистички завод), Драгана Ђорђевића (ЈКП Путеви Београд), Ивана Тејића (ЈКП Београд пут) и Душицу Анђелковић (ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда).

У овом тренутку није познато ко су све кандидати за ове функције, али нека имена се помињу. Нова.рс има сазнања да би на место директора Јавног стамбеног могао да дође Александар Јањић, који је у јавности остао запамћен јер је оптужио професорку Дану Поповић за плагијат, а жестоко је бранио Синишу Малог, коме је доказано плагирање доктората, што за Јањића није био важан податак.

Такође, даље сазнајемо, за новог првог човека Београдских топлана, уместо Радета Басте, виђен је Милан Вранић, који има егзотичну биографију. Он, наиме, годинама живи у Трсту, а остао је упамћен као власник фирме „Мултипартнер“, коју је СНС јавно оптуживао 2008. године да је Град Београд све машине куповао преко ње. Шансе Вранића да ускочи у БГ топлане порасле су након одлуке Радета Басте да одбије да отпише 150 милиона динара дуга за грејање Спортском центру „11. април“, који је направљен у време док је Шапић био на челу општине Нови Београд, где се овај центар налази.

Слична судбина могла би да задеси и Страхињу Даниловића, директора Водовода и канализације, јер је и он одбио да отпише дугове у износу од 80 милиона динара СЦ „11. април“.

Шапић је недавно у Стари двор довео Софију Бијелић, супругу некадашњег Ђиласовог градског менаџера Александра Бијелића. Истине ради, Софија је радила са Шапићем пре него што се удала за Александра, али је ово именовање изазвало негодовање у СНС, у којој немају лепо мишљење о Бијелићу.

Нова.рс сазнаје да је неколико кандидата за нове директоре јавних предузећа које град именује из Обреновца, одакле је Мирослав Чучковић, Шапићев градски менаџер. Тако је кандидат за директора Водовода Милан Марошанин, директор ЈКП Обреновац, док је кандидат за директора Зеленила Слађана Богдановић, руководилац Сектора одржавања зелених површина у ЈКП Обреновац.

Међутим, један од кључних проблема у овој кадровској комбинаторици за Александра Шапића представља чињеница да су сви директори које жели да смени у мандату и изабрани су на конкурсу. Закон каже да кад је директор јавног предузећа у мандату он може бити смењен само из разлога који су прописани Законом о јавним предузећима, чланови од 46 до 50. Због тога Шапић тражи од СНС да изврши притисак на директоре да сами поднесу оставке, сазнаје наш портал.

Још један од разлога због којих ће нови градоначелник Београда тражити да директори који не поднесу оставке буду смењени јесте исплата солидарне помоћи запосленима, коју Шапић не признаје. Град Београд од 2018. на основу колективних уговора с репрезентативним синдикатима у комуналним предузећима исплаћује једном годишње једнократну солидарну помоћ у износу од 41.700 динара. То су предвиђала два последња колективна уговора, од којих је један 2018. потписао тадашњи градоначелник Синиша Мали, а 2022. Зоран Радојичић. Шапић, међутим, тврди да њега солидарна помоћ не интересује и да ће ту исплату навести као разлог за смену директора. У међувремену је одбио и да прими представнике синдиката коју су с њим хтели да причају на ову тему.