Прочитај ми чланак

Сања Вујановић: Власт ћутала на све наше предлоге за боље услове у породилиштима

0

Српски покрет Двери у последњих годину дана води интензивну кампању под називом „Једна је мајка“, у оквиру које смо тражили обнову свих породилишта у Србији преусмеравањем буџетских средстава, како би труднице и породиље имале задовољавајуће и хумане услове у српским породилиштима. У оквиру ове наше кампање израдили смо и „Водич за маме“, својеврсно упутство које представља скуп права које имају труднице и породиље у породилиштима, а такође смо донирали и 100 постељина породилишту у Нишу. Поред тога, у многим градовима смо организовали штандове где смо покушали да у директним разговорима са грађанима подигнемо свест о значају бољих услова у српским породилиштима. Подсећамо јавност да смо у мају прошле године Народној скупштини предали на усвајање и Декларацију о правима трудница и породиља, што власт није прихватила.

Да су они који воде државу схватили значај кампање „Једна је мајка“ и усвојили наше добронамерне предлоге, данас би ситуација у српским породилиштима била далеко боља. Превенција је кључна реч у свему томе, а то се посебно тиче акушерског насиља. Да се радило на превенцији акушерског насиља, можда се не би догодио трагичан случај у породилишту у Сремској Митровици када је беба преминула, након чега је ухапшен гинеколог из ове установе.

Имајући све ово у виду, веома дегутантно изгледа јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића у коме обећава обнову породилишта у Србији. Да власт жели да се искрено бави овим проблемом, а не популизмом, прихватила би све наведене предлоге Двери о којима јавно говоримо у последњих годину дана.