Прочитај ми чланак

САНДА РАШКОВИЋ-ИВИЋ ЗА СРБИН.ИНФО: Србија не сме да буде кош за одлагање миграната

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

О актуелном проблему с избеглицама, српско-хрватском вербалном и економском рату, као и потезима Владе Србије, редакција „Србин инфо“ је разговарала са Сандом Рашковић-Ивић, председником Демократске странке Србије:

Како коментаришете вербални и царински рат Србије и Хрватске, који је настао услед избегличке кризе?

– У овом случају се најбоље види где смо у односу на ЕУ и на „велику причу” око регионалне сарадње. Потпуно је јасно у овом тренутку, када нам Хрватска ради ово што нам ради, да треба суспендовати споразум о сарадњи и придруживању ЕУ. Реакција Брисела на све ово што се дешава, на мађарске зидове, хрватско пендерчење, на затварање саобраћаја, не само за људе већ и за возила је била више него блага и бледа.

И шта би требало да ради Србија?

– Сада је тренутак да Србија схвати да треба суштински мењати стратешки правац. Немамо шта да тражимо у ЕУ. Јер, ако је потребно, Брисел ће да толерише све што нам раде Хрватска и Мађарска, да погази основни постулат ЕУ, а то је слободна циркулација људи и робе, али ће зато да нам тражи да одржимо геј параду, да продамо „Телеком“…

Америка је крива за азилантску кризу

Била би Божија и људска правда да пре свега у САД интегришу све избеглице које пристижу у Европу са Блиског истока и северне Африке, јер нема арапске и муслиманске земље, од Авганистана па до Туниса, где Вашингтон није умешао своје прсте, где није изрежирао разарање те државе – истиче председница ДСС.

Да ли постоји опасност да нам ЕУ врати избеглице и какав је план Патриотског блока по том питању?

– Европа се по питању избеглица страшно избрукала. Јер, избеглица из северне Африке, и Блиског истока има отприлике 0,11% у односу на целукопно стновништво ЕУ. То би Брисел са својим богатим земљама могао лако да интегрише. Плашим се да у Бриселу не одлуче да задрже само оне избеглице које су већ стигле у ЕУ, а да за остале примене решење – „идемо назад” у Србију.

Поједини функционери ЕУ се по овом питању већ позивају на споразум о реамисији, који Србије јесте потписала, али у којем стоји и да Србија може вратити избеглице из трећих земаља одакле су дошли, у овом случају из Макединије, али и из Бугарске и Грчке која су чланица ЕУ. Значи, њихово прво ступање на тло Европе је на територији ЕУ. Они ступају у Грчку, потом излазе, следећи руту Коридора 10 који им је најближи пут ка Западној и Северној Европи.

Како Србија да се одбрани ако нам ЕУ ипак врати мигранте?

– Патриотски блок ће сигурно тражити од српских власти да штите интересе Србије, не желећи наравно, у људском смислу, да наудимо избеглицама. Али баш зато те људе морамо да експедујемо и пошаљемо назад према Македонији и Грчкој. Јер, уколико их неће једна богата Аустрија, Немачка, а Хрватска и Мађарска ни за транзит, како они могу бити смештени у Србији. Ти ће људи умирати од глади по улицама, њихова деца ће бити гладна. Може доћи и до криминала. Гладан човек је у очајању спреман на многе ствари. Не бих желела да се наше милосрђе, које хвала Богу испољавамо према тим људима претвори у бес и страх.

Наравно, ми не тражимо да српске власти примењују силу, јер је то бесмислено. Патриотски блок жели да се јасно стави ЕУ до знања да Србија не може бити кош за одлагање и то за ситне паре. Нама Норвешка даје три милиона евра. Хвала им. Боље би било да они узму те паре и збрину мигранте јер су много од нас богатији. Паре из ЕУ фондова знатно више добијају Хрватска и Мађарска које се понашају скандалозно према избеглицама. А нама се медијски сервира да стиже значајна новчана помоћ од Брисела. То није истина – поручује за „Србин инфо“ председница ДСС Санда Рашковић-Ивић.

Вучић глуми патриоту, а везује нас за хрватски гасни ток

Вучић ових дана говори као „велики Србин“. Међутим, треба гледати ширу слику. Вучић се врати од Бајдена са причом о гасној, односно енергетској диверсификацији која значи окретање леђа Русима и везивање за Трансјадрански гасовод, где Хрвати држе вентил и који Србију доводи у енергетску зависност од Загреба.

Замислите шта би тек у том случају могли да нам раде, ако се сада ово дешава на српско-хрватској граници у вези протока робе.

Мене веома занима да ли ће сада, после ове царинске кризе, Вучић одустати од те диверсификације.

Да ли ћемо доћи у ситуацију да молимо Хрвате да нам пусте мало гаса или ћемо се по овом, али и сваком другом питању окренути ка Русији – наглашава Рашковић-Ивић.

Извор: СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић