Прочитај ми чланак

САНДА ПОРУЧИЛА ВУЧИЋУ: Ререфендум о Косову закаснио

0

Да ли председник Србије Александар Вучић најављује референдум о Косову и евроинтеграцијама Србије? Да ли би тај референдум имао смисла, уколико је, како наводи врх државе, стратешко опредељење државе - чланство у Европској унији.

„Ми као народ треба да донесемо одлуку шта ћемо да радимо“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Да ли је ова порука председника Вучића на конференцији са комесаром Јоханесом Ханом значила и да Србију очекује референдум о решењу питања Косова.

По изјавама из Вучићеве СНС – да.

„Сигурно да ће коначну реч дати грађани Србије, они су ти који су суверени, који ће дати коначну реч о томе што сми ми договорили, и ми од тог референдума и изјашњавања грађана не бежимо“, каже функционер СНС Александар Мартиновић.

Како каже Мартиновић, питање КиМ није питање само за СНС, већ за цео српски народ и додаје да прво у Србији треба да се постигне консензус о Косову, пре одржавања референдума.

„Ако мене лично питате, мислим да је референдум далеко, ми морамо прво да решимо унутрашњи дијалог око КиМ“, наводи Мартиновић.

Да референдум треба да се одржи оцењује и Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе.

„Ради се о једном врло крупном питању. Влада, каква је, нема легитимитет да доноси одлуку о том питању. Мислим да је најбољи начин да се грађани изјасне, али исто тако мислим да ће Запад имати много тога против било каквог референдума“, сматра Пророковић.

Санда Рашковић Ивић: Референдум закаснео и требало га је одржати пре потписивања Бриселског споразума 2012

Међутим, ако се пита опозиција, о референдуму је требало размишљати много раније.

„Мислим да је референдум закаснео и да га је требало одржати пре потписивања Бриселског споразума 2012“, каже потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић.

Како истиче потпредседница Народне странке, нејасно је шта о решењу за Косово мисле врх државе и председник Вучић.

„Он сада мени личи на оног фудбалског тренера, минут пре краја утакмице, кад већ види да је утакмица изубљена, хоће да позове играче са клупе, а то су опозиција и народ, да би са њима поделио одговорност за неуспех“, додаје Рашковић Ивић.

Међутим, у истом обраћању у ком је позвао народ да одлучи шта даље, Вучић је додао и да морају да се доносе храбре одлуке, јер је држава изабрала пут евроинтеграција.

„А ви ме питајте да ли можемо нешто друго да изаберемо и ја ћу вам рећи: не постоји“, рекао је Вучић.