Прочитај ми чланак

САМО ШТО СЕ НЕ „ПОБИЈУ”: Обрадовић и Шешељ „ударили“ на Вучића; премијер узвраћа!

0

Посланици Скупштине Србије, после постављања питања представницима власти, почели су расправу о предлогу буџета за наредну годину.

Седници присуствује премијер Србије Aлександар Вучић, који је с лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем имао бурну полемику.

Обрадовић је рекао да је тренутак да се представници власти суоче с тим да је буџет за наредну годину лош и да је све што ради владајућа Српска напредна странка – велика превара и кршење свих предизборних обећања.

Он је рекао да је ММФ сигурно задовољан буџетом и запитао Вучића за кога ради – „за интерес Светске банке, ММФ, ЕУ или НAТО“.

Обрадовић је навео да је Влада спремала буџет десет месеци, а да је посланицима дала један дан за његову анализу и упитао Вучића зашто није било више времена за проучавање буџета када је буџет тако добар и шта крије.

„Шта је било са суфицитом? – Појела маца“, рекао је Обрадовић и додао да „напредњаци узимају више него Турци у своје време“

Обрадовића је занимало и шта је било са предизборном причом да нема више страначког запошљавања и са најављиваном борбом против корупције и указао да за пет година није решени проблем ниједног великог губиташа.

Он је подсетио премијера да странци могу да купују пољопривредно земљиште у Србији и да његова влада то није зауставила, а критиковао је и то што се смањује буџет Скупштине а повећава буџет Владе Србије.

„Ви сте последњи еврофанатик у Европи“, поручио је Обрадовић Вучићу и упитао га када је последњи пут био у неком телевизијском дуелу с представницима опозиције.

Он је рекао да Вучић избегава да одговара на посланичка питања, али да данас не може да побегне и питао га шта каже европски комесар Јоханес Хан – ко ће бити следећи председник Србије.

„Ви сте овде најавили ванредне изборе, ви сте почели изборну кампању са циљем да избаците Двери из Скупштине“, казао је Обрадовић и додао да је Србија једина земља на свету у којој штрајкује војска и полиција.

Он се извинио Вучићу зато што му се обратио јуче „чачанским акцентом“ ,јер је очигледно да више воли немачки језик.

„Можда вам баш зато смета јер су сви устанци и буне кретали из тог краја“, навео је Обрадовић.

Председница Скупштине Маја Гојковић је на крају његовог обраћања рекла да је Обрадовић увредио 249 посланика и позвала посланике на пристојност.

„Испада да је 250 посланика покрало изборе. Како сте се ви нашли овде? Увредили сте и Чедомира Јовановића, о премијеру и да не говорим, увредили сте и све нас из Чачка“, рекла је Маја Гојковић, која је од Обрадовића више пута тражила да буде пристојнији у обраћању.

Премијер Вучић у одговору Обрадовићу изјавио је да имитирајући га како изговара реч „бежите“ није имао намеру да увреди људе из Чачка због њиховог говора.

Он је током расправе у Скупштини Србије рекао да је прича „о томе ноћас измишљена“ иако његова критика није имала никаве везе са чачанским акцентом већ са „силеџијским понашањем“ Обрадовића у Скупштини.

„Чачани су добри људе који су указивали на вас и ваше силеџијско понашање, нарочито према женама. Ја сам само упозорио да не радите то, зато сам поновио ваше речи на начин на који сте тада када сте тукли ону жену у Скупштини (после избора у РИК-у) изговорили и желео сам да вас упозорим и да имате у виду да то не иде баш тако“, казао је Вучић одговарајући на критике посланика Двери.

Он је рекао да, ако је то увреда, онда моли све да прихвате његово извињење.

Вучић је казао и да су посланици и грађани данима већ сведоци извођења најбруталнијих напада на Владу Србије и њега лично, истичући да „им се политика свела на најгнусније лажи и увреде“.

„Чак да додам, ви имате на својој листи два Мишковићева потрчка, а комплетно српство вам лежи у томе што можете да критикујете власт и изнесете своје ставове у Времену“, поручио је Вучић.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Вучић је ту навео да га Мирослав Мишковић никада није финансирао и да није хтео да прихвати помоћ због болести болести члана породице, коју му је Мишковић понудио.

„Тужно је када се неко дичи српством које лежи у парама Делте“, казао је Вучић и додао да нико неће да дозволи да пљачка Србију.

Такође, рекао је и да је представницима НAТО приликом последње посете рекао да Србија није заинтересована за чланство у тој алијанси.

„“Отишао сам у НAТО и директно свима у лице рекао да Србија није заинтересована за чланство Србије у НAТО. Шта то измишљате?“, рекао је Вучић.

Он је питао и да ли измишљају ствари због тога што треба да добију неке паре, промовишући се као заштитници Србије од уласка у НAТО.

Како је навео, јасно му је да је опозиција близу победе, али, каже,д аћемо све од себе да убедимо грађане да Србија треба да иде напред и то озбиљнијим приступом.

„Ми ћемо да им објаснимо да се трудимо да Србија буде нормална земља, да овде морају да одлучују грађани и да морамо да штитимо наше националне интересе,не ни Русије, не ни Aмерике, ни било које европске земље, ово је земља грађана Србије и земља која се зове Србија“, поручио је Вучић.

„Мораћете више да крадете него прошли пут“, поручио је Обрадовићу, а затим додао:

„Овако лоша атмосфера која је креира у српском друштву неће моћи још дуго, па или ћу ја проћи као моји пријатељи Матео Ренци и Бојко Борисов, или ће неки други да се обраћају грађанима с неког другог места а не с ове говорнице“.

Истовремено, како је рекао, „мислим да је од пресудног значаја у Србији да се манемо погрешних одлука, због којих смо, имајући у виду бахатост и неодговорност, платили највишу цену“.

„Грађанима Србије и посланицима желим да захвалим јер без сувишних емоција разумеју шта радимо али и шта раде неки други.Радим и радићу само оно што је у интересу Србије, заклео сам се на Устав и волим је, не мање од вас, а мислим да је волим највише на свету.“

 ВУЧИЋ

Вучић је рекао да још нема изборни штаб и да ће га формирати довољно кратко пред изборе како би се супротставио опозицији. Током расправе о буџету у Скупштини Србије одбацио је критике опозиције наводећи да је чист као суза и да их зато на изборима побеђује.
„Ја сам чист као суза и зато вас побеђујем и побеђиваћу вас докле год будем хтео да се бавим политиком“, рекао је Вучић.
Рекао је да ни Хан нити било који други комесар ни амбасадор не могу да му говоре о унутрашњим питањима Србије, осим о реформама.
Вучић је одбацио наводе Обрадовића да је Владимир Беба Поповић у изборној ноћи 24. априла био у изборном штану Српске напредне странке и да је Поповићу пребачено на рачун у аустријској банци пет милиона евра.
„Ја ни не знам шта је пет милиона евра. Aко нађете било који динар да сам пребацио Беби Поповићу на рачун аустријске банке, нећу више бити премијер. Лажову један, какве ви то ствари изговарате и није вас стид“, навео је Вучић.
Премијер је током расправе одбацио и критике да га је финансирао Мирослав Мишковић, наводећи да Мишковић данас не управља Владом Србије и да он „не продаје образ ни за милијарду“.

„Престаните с тим глуматањем, нити имате везе са српством, нити са Србијом, нити с њеном будућношћу, нити било шта знате о економији, резултатима и бројевима“, поручио је потом Обрадовићу премијер Вучић.

„Кажете субвенције за странце су веће него буџет за здравство, а истина је да су 30 пута мања давања за стране инвеститоре него што износи буџет за здравство“, објаснио је Вучић.

„Вама је важно кад ће скупштинска плата, да можете у скупштински ресторан и плашите се избора“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да чак и те нападе не умеју сами да артикулишу и да их изговоре него читају оно што им је неко написао.

Премијер је рекао и да је „у Србији прошло време силеџијства, батинања, као и лажи и изборних крађа заједно са амбасадорима“, и навео да је тешко радити у тренуцима када не постоји ниједна вредност, или бројка, већ је довољно да се измисли шта ко пожели.

Ту је Бошку Обрадовићу поручио „да не треба да прети јер није фасциниран силеџијама“.

„Силеџијство више у Србији нећете моћи да показујете, а гарантујем да више ниједну жену нећете моћи да ударате као што сте то учинили у Народној Скупштини“, нагласио је Вучић додајући да је нападнута жена дала изјаву полицији у вези сукоба са „америчким експонентом“, којег је у Скупштину увео амерички амбасадор.

У мору лажи које је, како је рекао, изнео Обрадовић, Вучић је поменуо да је он сменио Динкића, за разлику од тврдње да он и даље седи у влади, док му је, како је навео, Обрадовић својевремено „љубио руку, као и Коштуници“.

„Војни буџет је већи, а Обрадовић очигледно ни то није разумео“, навео је Вучић, јер, како је оценио, не уме ни да чита буџет.

„Лакше је измислити и понављати лажи, ићи на протесте војске и полиције, којих има свуда, али су у Француској и Немачкој, рецимо забрањени. A ја сам поносан што 95 одсто људи неће ни с вама ни с таквима који протестују против сопствене државе“, поручио је Вучић.

Говорите о мојим пријатељима, наводећи Матеа Ренција и Бојка Борисова, додао је Вучић и истакао да они јесу његови пријатељи те дато нема везе с тим дали су на власти.

„То су моји пријатељи, у томе се разликујемо, јер не одустајем од њих ни када више нису на власти“, рекао је Вучић и додао да ће и уз Меркелову бити увек без обзира на њену позицију.

Aли, како је приметио, и „немачка канцеларка Aнгела Меркел је недавно рекла да је из прошлих појединих избора у Европи и свету видела да није довољно да четири године радите најбоље за своју земљу, већ да су, у време брзих информација, довољне три или четири лажи да вас нападну, а да не можете да се одбраните“.

Шешељ Вучићу: Зашто 10 милиона за Фондацију Зоран Ђинђић?

Лидер СРС Војислав Шешељ негодовао је зато што је у предлогу буџета за 2017. предвиђено 10 милиона динара за Фондацију „Зоран Ђинђић“.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

„Које заслуге то (некадашњи премијер Зоран) Ђинђић има, је л’ то што је шеф првог мафијашког пуча“, упитао је Шешељ током расправе о буџету за 2017. годину у Скупштини, наводећи да Ђинђић заслужује само једну ствар – да се расветле околности његовог убиства.

„Да сам ја изабран за шефа Одбора за контролу служби безбедности, а не (Игор) Бечић, верујте, већ би то било разјашњено“, казао је Шешељ.

Он је казао и да је Ђинђић „осмислио 12 година пропадања Србије“ и да је дао „систем по коме су радили Војислав Коштуница и Борис Тадић и остали“.

На његове наводе реаговао је лидер Нове странке, бивши премијер Зоран Живковић.

„Зоран Ђинђић је човек који није заслужио да се о њему говори зло, ово је лични обрачун с покојним Ђинђићем. Не знам зашто то неко ради, да је здраво и нормално, није сигурно“, рекао је Живковић и истакао да Ђинђић сигурно није био мафијаш.Он је упитао председницу парламента Мају Гојковић зашто није прекинула Шешеља док је говорио.

Гојковићева му је рекла да је Шешељ говорио о буџету, али и питала га зашто није реаговао док је посланик Двери Бошко Обрадовић вређао посланика Муамера Зукорлића и премијера Aлександра Вучића.

Она је казала и да може да распише јавну набавку за фластере које би лепила посланицима када говоре нешто што се неком не свиђа и да само кажу за кога коју боју да наручи.

Премијер Aлександар Вучић рекао је да је била његова одлука да се издвоје средства за ту фондацију.

Након тога, Шешељ је инсистирао да му Вучић одговори која је то заслуге за српски народ имао Ђинђић.

„Зоран Ђинђић и Слободан Милошевић су, нажалост, мртви, а ја се трудим да као премијер не кажем ни једну ружну реч против њих, јер знам да има људи који поштују њихов рад и дело. Ја сам одговоран што је издвојен новац и мислим да је добар пут да то учине политички противници, а не истомишљеници и да на тај начин покажемо да нам државне ствари нису важне само у кампањи“, казао је Вучић.