Прочитај ми чланак

„ШАМАРЧИНА“ ВУЧИЋУ: Албанци прецртали 1300 гласова Срба

0

У Приштини данас саопштавање коначних резултата избора и подела мандата. Одбијен захтев Српске листе да се прихвате гласови бирача који су гласали са српским личним картама

ВРХОВНИ суд Косова одбио је жалбу Српске листе, односно захтев да се прихвате гласови око 1.300 бирача који су на парламентарним изборима у општинама на северу Космета гласали са српским личним картама – незванично сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, тај суд ће данас саопштити коначну одлуку о свим жалбама, после чега ће бити објављени и коначни резулати избора.

– Осим сертификације изборних резултати, очекује се и подела посланичких мандата у косовској скупштини – каже, за „Новости“, Ненад Рикало, српски члан ЦИК Косова.

Одбијање захтева да се прихвате гласови из српских средина, међутим, неће изменити постојећи списак од девет посланика Српске листе, који ће имати значајан утицај у будућем сазиву парламента.

Да ће српски посланици бити „тас на ваги“ при састављању владе указује чињеница да су се представници другопласираног Покрета „Самоопредељење“, али и трећепласиране коалиције на челу са ДСК, странком Исе Мустафе, изјаснили да неће ући у власт са тзв. ратном коалицијом окупљеном око странака Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја.

Та „ратна коалиција“ је освојила 39 посланичких мандата, „Самоопоредељење“ – 32, док Демократски савез Косова са Алијансом за ново Косово и Иницијативом за Косово има 29 мандата. За формирање већине у косовској скупштини, коју чини 120 посланика, потребна је проста већина, односно 61 посланик.