Прочитај ми чланак

САД и ЕУ траже да и Вучић „потпише” капитулације Србије у Бриселу

0

aleksandar-vucic05-fonet-foto-fonet-nenad-or-eviaАмерика и ЕУ траже да Вучић пресече косовски чвор
Вашингтон и Брисел инсистирају на већем ангажовању првог потпредседника Владе Србије и лидера СНС Александра Вучића у разговорима о Космету, сазнаје “Блиц” у међународним дипломатским круговима.

Американци су Вучићу већ упутили и званичан позив да се заједно са Ивицом Дачићем појави на финалној рунди преговора о Косову 2. априла у Бриселу.
Брисел очекује Вучића на финалној рунди преговора

Како каже наш извор, представници САД су овим поводом контактирали с Председништвом Србије, а Вучићу је пренета и порука високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да би она желела да га види као учесника следеће рунде дијалога у Бриселу. Познат је одраније, међутим, Вучићев став да није важно ко учествује у преговорима уколико постоји воља да се компромис постигне.

Размена порука
– У току је интензивна размена порука. За Вучића није од суштинског значаја ко ће предводити разговоре, већ да ли је могуће наћи решење. Због тога ће се он наредних дана са Николићем и Дачићем договорити о евентуалном учешћу у дијалогу 2. априла – каже наш извор.

“Блиц” је јуче покушао да добије потврду ове информације и у кабинету првог потпредседника Владе где нам је речено да је Вучићу важнија суштина тог састанка од форме, односно учесника.

– Александру Вучићу важнији је садржај тих разговора и да ли и шта може да се постигне за српски народ на Космету од тога ко ће бити политички учесници преговора – речено је за “Блиц” у Вучићевом кабинету.

Поводом данашње седнице Скупштине, на којој би представници Владе требало да одговарају на питања посланика, Стефановић је изразио очекивање да ће присуствовати и премијер Ивица Дачић и највећи број чланова Владе, а да „нема дефинисаног одговора“ ко неће доћи.

У скупштини о Космету
– То ће бити прилика да посланици поставе питања из свих области, а претпостављам да ће Косово бити једна од тема – рекао је Стефановић.

Он је додао да ће се расправљати о дијалогу Београда и Приштине када буде донето конкретно и целовито решење и када преговарачи буду имали „о нечему“ да обавесте Скупштину.

– Не мислим да је док је дијалог у току мудро откривати све карте које држава има у рукаву – рекао је Стефановић.

kosovo_2002electionsgifПротест лидера са севера
У јеку расплета договора о северу Косова представници четири општине са севера Косова протестовали су због сусрета делегације Срба с КиМ са известиоцем ЕП за Србију Јелком Кацином.

– Они нису и не могу бити легитимни представници српског народа са Косова и Метохије и самоиницијативно су и без консултација са Владом Србије и директором Канцеларије за КиМ Александром Вулином отишли у Брисел – наводи се у саопштењу које су потписали председници општина и скупштина општина Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток. Саопштење није потписала Ксенија Божовић, председнице СО Косовска Митровица.

Кацин се у Бриселу иза затворених врата срео са Оливером Ивановићем, Ранђелом Нојкићем, Дејаном Раденковићем, Петром Милетићем и послаником Либерално демократске странке Зораном Остојићем.

 
Договор ако Приштина попусти
Само ако Приштина покаже спремност да прихвати компромис и у своје законе и устав унесе одредбе о заједници српских општина која би имала надлежности у правосуђу, полицији и своју имовину, биће могућ договор у Бриселу, каже за „Блиц“ Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ у Скупштини.

Он истиче да државни врх нема више простора за попуштање и да је ово минимум и једина гаранција да ће ЗСО опстати. Истовремено каже да није превелики оптимиста да ће Приштина на то пристати.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је јуче да је могуће да после 2. априла буде одржана још једна рунда дијалога Београда и Приштине.

– У разговорима с представницима међународне заједнице настојимо да утврдимо у којој мери су спремни да Приштину погурају ка флексибилнијем ставу. Уколико се ипак догоди да у наредној рунди или у наредне две рунде не буде постигнут договор с Приштином, српска страна неће одустати, уверена да договор нема алтернативу – рекао је Ђурић.

Оливер Ивановић, бивши државни секретар за КиМ, био је у делегацији Срба са Космета која је посетила Европски парламент.

– Утисак из тих разговора је да је договор о Космету могућ, али је датум за Србију неизвестан пре свега зато што је време кратко и што на одлуку утичу околности које немају везе са нама, као што су одредбе и рокови за Бундестаг. Кацин ми је рекао да би било неправедно да Србија не добије датум – рекао је Ивановић за “Блиц”.