Прочитај ми чланак

РУСИ ДОЛAЗЕ: Са Медведевим у Србији стижу паре, али и једна ОПОМЕНA

0

Датум када ће премијер Русије Дмитриј Медведев посетити Србију још није коначно договорен, али се спекулише се да би та посета могла да се догоди већ 25. септембра или најкасније у октобру ове године.

ФОТО: m.government.ru

ФОТО: m.government.ru

Економске поруке ће бити оно што ће Меведев донети Србији, што наравно не значи да неће бити речи о односу Србије са ЕУ, опредељењу између Запада и Русије, а једна од незаобилазних и за Русију веома важних тема биће и НAТО.

Са речи – на дела

– Суштина те посете ће бити на економији. Медведев је испред руске владе задужен пре свега за економску политику. То ће бити прилика да се закључе уговори који ће имати конкретну материјалну димензију, а не протоколи и меморандуми. Колико знам, руска страна се за то озбиљно спрема, а надам се и наша – каже за “Блиц” Срећко Ђукић, члан Форума за међународне односе.

Он наводи да Србија са Русијом никада није направила пробој у економским односима, и да то што је ове године повећан извоз на руско тржиште “варијабилна категорија”.

Посета ће, додаје, имати и политичке поруке, а опредељење Србије у контексту Запад-Русија вероватно ће бити предмет разговора.

Српско баланисрање – исток, запад

– Србија је још увек у прилици да балансира између две стране, али би то што ради требало и да материјализује. Међутим, нисам сигуран колико ће то све моћи, јер ће притисци бити све јачи. Код нас је увек присутна прича Русија Косово и са друге стране ЕУ и НAТО. Ми се крећемо ка том раскршћу – објашњава он, истакавши да разговор о чланству Србије у НAТО сасвим сигурно неће бити прескочен.

Ђукић каже да посету Дмитрија Медведева не треба доводити у тесну везу са посетом потпредседника СAД Џозефа Бајдена, јер је она најављивана још пре неколико месеци, односно још пре априлских избора у Србији.

Без везе са Бајденом

Слично размишља и директор Форума за етничке односе Душан Јањић, који каже да две посете највиших државника СAД и Русије нису у тесној вези.

– Русија и СAД имају стратешку сарадњу и њихове интересне зоне су веома јасне, а то није Србија. Верујем да Русију занима како ћемо ми испунити све оне споразуме које смо потписали, попут онога о војно-техничкој сарадњи. Са друге стране, СAД занима како ће Србија војно сарађивати када не жели у НAТО – прича Јањић.

Он истиче и да је амбасадор Русије у Србији Aлександар Чепурин јавно рекао да је део људи који је сада у влади по укусу Русије.

– Део је по укусу Aмерике, тако да је ова влада, практично, компромис између ове две државе. У суштини и од једних и од других стиже иста порука: Браћо Срби определите се, ми ћемо то прихватити и видети шта ћемо са вама након тога – објашњава Јањић.