Прочитај ми чланак

РУШЕ ВЛАСТ: Прозападна македонска опозиција и албанске странке траже оставку Владе (уживо)

0

Велики антивладин скуп у центру Скопља. Хиљаде грађана из свих делова Македоније окупили су се испред зграде владе Николе Груевског. Блокаде на путевима. Уочи протеста Македонија дубоко подељена.

17:34  Завршен митинг. Протест се наставља…

17:29 Он је поручио Груевском да престане да лаже народ да „неко тражи власт без избора“.

17:28 Заев је рекао да ће се максимално посветити стретешком опредељењу Македоније, а то је чланство у ЕУ.

17:25 Лидер СДСМ је грађанима поручио да неће бити отпуштања у јавном сектору и да ће свако имати подједнаке могућности за запошљавање.

17:23 Заев је рекао да ће парламент бити главни котролор извршне власти, а да ће новац који је украден морати да буде враћен држави и народу.

17:17 Заев је поручио да гарантује да ће Македонија бити стабилна држава.

17:14 „Дошао сам и не идем, док не вратим мир, спокој и достојнаство грађанима Македоније“, рекао је Заев и позвао Европску унију да спречи пропаст Македоније.

© Sputnik/ Бранкица Ристић

© Sputnik/ Бранкица Ристић

17:12 Грађани су се пробудили, Груевском не остаје ништа друго, до да напусти владу, рекао је Заев, набрајајући наводне „криминалне“ и „злочиначке“ поступке садашњег премијера. Македонија је, према његовим речима, на коленима.

„Правда је згажена, демократске вредности су злоупотребљене. Овај мај ће остати у историји. Потребна нам је прелазна влада да изаберемо демократску власт“, рекао је Заев.

17:05 Заев је поручио да Груевски ништа више не може да учини, осим  да напусти зграду, позивајући присутне да звиждуцима избаце Груевског из зграде.

  • 17:00 Одржан минут ћутања за погинуле полицајце у Куманову.

    16:58 Заев је поручио Груевском да не одуговлачи, него да иде!

    16:56 Зоран Заев се попео на бину. Окупљени скандирају „Зоки, Зоки…“

    16:53 Бивши бугарски премијер Сергеј Станишев рекао је да је потребно да се врати демократија у Македонију и окупљеним грађанима је честитао на храбрости што су се окупили. „Желим да знате да се и ваш глас чује у ЕУ“, поручио је он.   

    16:34 Окупљенима се са бине испред зграде македонске владе обраћају представници студената, интелектуалаца и НВО…

    16:14 Грађани носе државне заставе Македоније, има и албанских, и транспаренте: „Оставка“, „Збогом Никола“, „Сваки човек има право на здраву животну средину“, „Нема ти спаса од народног гласа“, „1941. сам био партизан, а 2015. протестујем“.

    © AP Photo/ Boris Grdanoski

    © AP Photo/ Boris Grdanoski

    16:08 Демонстранти скандирају „Слобода, слобода“

    15:51 На протесту за сада нема инцидената, речено Спутњику у полицији.

    15:31 Представник Удружења Албанца Џабир Дерала рекао је да се Албанци осећају као топовско месо, али да ће Македонија из овога свега изаћи јача.

    Протесту присуствују и представници Европског парламента из Финске и Шведске

    15.30 – Редитељ Александар Поповски је поручио да је „нешто труло у држави Македонији“. „Протестујем против свих неправди које су начињене“, рекао је Поповски.

    15.10 – Грађанима се први обратио представник Студентског пленума. Прекидан аплаузима масе он је послао поруку да је студентима „доста“ и затражио оставку премијера Николе Груевског.

    Студенти, казао је, желе демократски и транспарентан систем у коме постоје једнака права за све.
    Грађанима ће се обратити и бивши бугарски премијер Сергеј Станишев.

    Студенти, додао је, неће бити ничији робови, да они не подржавају ниједну политичку партију нити ће то чинити, али да желе да буду коректор власти.

    „Имам 22 године и моја генерација осакаћена од перманентне приватизације”, рекао је и додао да студент желе демократску, а не партијску државу.

    Свој говор је студентски вођа закључио да Македонију жели да види у ЕУ и НАТО.  Његов говор је потом преведен на албански језик.

    14.52 – Челници владајуће коалицији позивају на масован контрамитинг испред македонског парламента, Собрања у понедељак увече.

    14.15 – Почео протест у Скопљу. Хиљаде демонстраната креће се од зграде владе ка парламенту. Према проценама органиизатора, окупљено је неколико десетина хиљада људи.

    13.37 – Све већи број грађана у центру Скопља.

    12.18 – Полицијска возила на улицама Скопља, јављају македонски медији. Портпарол полиције Иво Котевски рекао да је ангажован „одговарајући број полицајаца“.

    11.45 – Полиција поставила контролне пунктове на путевима. Грађани који су кренули на протест опозиције жале се да полиција зауставља и претреса све аутобусе, преносе македонски медији.

    rama

    Рама се састао са албанским лидерима из Македоније

    Премијер Албаније Еди Рама састао се у суботу са лидерима албанских партија у Македонији. Након разговора лидер ДПА Мендух Тачи одбио је да присуствује заједничком ручку. Не износећи појединости овог састанка, Рама је на свом фесбук профилу написао да се лидерима Албанаца у Македонији срео у Поградецу, познатом туристичком објекту крај Скадарског језера.

    Са Рамом су били председник албанског парламента Илир Мета и министар спољних послова Дитмир Бушати.
    Циљ састанка је био да Рама убеди лидере партије Албанаца у Македонији да морају бити јединствени, пренели су македонски медији.

    Рама је, како се наводи, рекао да не подржава формирање нових партија Албанаца и уситњавање албанског националног политичког тела. Упркос убедјивањима да остане, Тачи није присуствовао ручку. Састанку су присуствовали лидер ДУИ Али Ахмети, ДПА Мендух Тачи, затим Зијадин Села, Весел Мемеди И Билал Касами.

    Политички лидери Албанаца нису се још огласили саопштењем о овом сусрету.

    Иначе, Рама је требало званично да посети Скопље 14. маја, али је та посета отказана након оружаних сукоба у Куманову прошлог викенда.

    Интонирањем македонске химне испред зграде владе у Скопљу почео је антивладин мултинационални протест у организацији најутицајнијег опозиционог СДСМ-а Зорана Заева.

    Велики број грађана из готово свих градова Македоније дошао је у Скопље, организовано аутобусима, возовима, аутомобилима – како се ко снашао.

    Они носе државне заставе Македоније, има и албанских, и транспаренте: „Оставка“, „Збогом Никола“, „Сваки човек има право на здраву животну средину“, „Нема ти спаса од народног гласа“, „1941. сам био партизан, а 2015. протестујем“, јавио је репортер Танјуга са лица места.

    У Скопљу за сада нема повећаног броја полиције, мада је премијер Никола Груевски синоћ најавио да ће, уколико буде покушаја насилног преузимања власти, надлежни реаговати у складу са демократским принципима, Уставом и законима.

    На протесту ће, како је најављено, учествовати 14 странака и грађанских покрета, међу којима су и неке мање партије Албанаца, као и европосланик социјалдемократског блока у Европском паралменту Ричард Ховит, амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере и Холандије Симоне Филипини.

    Амерички сенатор Крис Марфи је поводом данашњег протеста апеловао на уздржаност од насиља, како би Македонија била враћена на евроатлантски пут.

    Лидер СДСМ-а Заев је обећао да ће протести бити мирни и ненасилни и најавио да ће 4.600 активиста снимати протест мобилним телефонима због евентуалног насиља, те да ће између полиције и грађана бити успостављена тампон зона.

    Makedonija-protesti prozapadna opozicija i albanci

    Осим оставке премијера, опозиција тражи формирање експертске, прелазне владе која би требало да у року од годину дана припреми нове, фер и демократске изборе.

    То подразумева измене Изборног закона, спровођење пописа, ажурирање бирачког списка, али и департизацију државних институција.

    Део аналитичара сматра да грађани Македоније, без обзира на националну припадност, имају много разлога за масован протест против владе која је већ девет година на власти, а држава је најсиромашнија, не само у региону већ и у светским размерама.

    Они подсећају да је Македонија пре десетак година била лидер у евроатлантским интеграцијама, а данас је на зачељу међу државама у региону, на путу да изгуби чак и препоруку за чланство у ЕУ.

    С друге стране, Груевски тврди да оставку неће поднети јер то сматра кукавичким чином.

    Оно што додатно компликује ситуацију у Македонији јесу и недавни догађаји у Куманову, када је дошло до сукоба македонских безбедносних снага и наоружане групе.

    И у владајућем и у опозиционом табору влада одлучност, иако би догађаји који следе могли да донесу ново усложњавање озбиљне кризе која последњих месеци потреса Македонију.

    Трачак наде да би могло да дође и до договора о превазилажењу кризе постоји јер, иако под снажним притиском САД и Европске уније, Заев и Груевски су у петак поново сели за преоварачки сто.

    Тај састанак се очекивано завршио без договора, али је закључено да он буде настављен у понедељак.

    Разговорима су присуствовали лидери партија Албанаца – Демократске уније за интеграцију Али Ахмети, која је коалициони партнер у влади и опозиционе Демократске партије Албанаца Мендух Тачи.

    За уторак, 19. маја у Стразбуру је најављен нови сусрет Заева и Груевског.

    За сутра је у Скопљу на истом месту заказан протест владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

    Извор: РТС, rs.sputniknews.com