Прочитај ми чланак

РОМАН ЛАСЕР ЗА „СРБИН ИНФО”: Србији и Француској су потребне револуције!

0

roman laser 1

Роман Ласер, функционер омладине „Фронт Национал”, тренутно на докторским студијама филозофије, недавно је посетио Београд и разговарао са новинаром „Србин инфо” о тренутној политичкој ситуацији у Европи.

Како вам се свидео боравак у Србији?

– Срби су изузетно гостољубив народ. Свиђа ми се што и даље поштујете традицију и што сте веома поносни на своју земљу.

Да ли постоји перспектива сарадње српских и француских патриота?

– У геополитичком и геостратешком смислу, судбине свих патриотских групација у Европи су повезане, јер су суочене са НАТО пактом и ЕУ. Победе националиста у Србији и победе националиста у Француској су повезане. Оне су услов ослобођења целог света.

Шта мислите о српском путу ка ЕУ?

– Пут ка ЕУ је лош за Србију. Постоје услови које морате да испуните да бисте приступили ЕУ, например геј бракови и прихватање либералне декаденције. Постоји и геополитички проблем, јер би Србија уласком у ЕУ постала марионета НАТО пакта и Америке. Еврократе из Брисела не желе добро Србији. Они желе деизнтеграцију Србије. Отцепљење Космета и Војводине. И не мислим да би приступање ЕУ донело економску корист Србији, зато што је слободна трговина лоша ствар за деиндустријализовану земљу. Да би сте реиндустријализовали Србију, морате увести мере протекционизма и да имате валуту са ниском вредношћу. Евро је валута са високом вредношћу, а ако желите да се бавите извозом, и не желите да увозите све у Србију, то вам никако не одговара.

Какво је ваше мишљење о ситуацији у Француској?

– Мислим да ћемо бити сведоци промена у Француској у наредне три до четири године. Француска је земља у пререволуционарном стању. Зашто? Зато што је јавност све незадовољније владајућим странкама режима, Европском унијом и самим системом у Француској. Када кажем систем у Француској, ту мислим на стране лобије, либералну идеологију и на људе који су корумпирани и који раде као агенти страних држава. Та промена међу Французима је врло битна. Ми имамо народне покрете и побуне против система, у којима учествује добар део Француске. Прошле године смо видели огромне скупове против геј бракова, са милион и по учесника. Протести су били политичке природе, али нису успели. И нису успели делимично, због мирне природе протеста. Људи полако схватају да морамо да применимо убудуће мање мирна средства политичке борбе. Мислим да ће у Француској сигурно бити, ако не револуција, онда макар битна институционална промена, наредних година.

slika roman laser

Може ли капитализму као економски систем да преживи?

– Капитализам је заснован на кризи. Криза 2008. је типичан пример капиталистичке кризе, зато што је то чист продукат кредита и шпекулативног балона. Актуелни финансијски систем нема утемељење у индустрији и реалном сектору. На много дубљем нивоу, ова криза је продукат неједнакости. Постоји студија двоје економиста, која тврди да су разлике између богатих и сиромашних у САД пре 2008. биле изузетно велике, веће него 1929. пред велику депресију. Те неједнакости су директно производ капиталистичког система. Неједнакост је проузроковала економску кризу, јер су због сиромаштва људи били принуђени да узимају кредите.

Да ли је Француска окупирана земља? Да ли се политика садашње Француске може сматрати политиком истински Француске?

– Не може. Француска наравно није војно окупирана земља, захваљући Де Голу. Али, проблем је што нама управљају страни лобији, иза којих стоји САД. Коришћење лобија од стране САД је нешто што они традиционално раде од настанка. Прво су то радили са Канадом у 19. веку, да би их касније користили у 20. веку у Европи и Јужној Америци. Француски политичари и олигарси углавном су корумпиране слуге САД. Данас покушавају да направе транс-атлански споразум о слободној трговини између САД и ЕУ у складу са америчким интересом. То је издаја Француске од стране олигарха.

Какво мишљење француски националисти имају о Косову и Метохији?

– Сви су једногласни да Косово припада Србији. И мисле да српски проблем Косова има исте корене као и данашњи проблеми Француске, а то су НАТО пакт, ЕУ и САД. У питању су више лица истог зла. То је окупација Европе од стране Америке.

А о положају католичке цркве у Француској?

– Француска је углавном секуларизована држава, али то није проблем. Проблем је либерализам католичке цркве у Француској. Већина парохија је под контролом либералних свештеника, који подржавају имиграцију и морални суноврат француског народа. Они су савезници француских левичара. Ми не можемо да се поуздамо у католичко свештенство.

Француски политичари имају изразито про-израелске ставове?

– Израел наравно има право на постојање, али не подржавам политику Израела. Проблем је што постоје ционистички лобији који имају превише моћи. Ми не морамо да увозимо проблеме Израела у Француску, они нису проблеми Француске. Постоје ционистичке мреже који лобирају унутар националистичких покрета. Нема је неприхватљав такав страни утицај.

Могу ли патриотски покрети да буду жестоки поборници капитализма?

– Постоје неки националистички покрети који подржавају капитализмом, и због тога не могу да буду истински револуционарни покрети. Прави националистички покрети, који могу да спасу Европу, морају да буду социјалистички. Капитализам је нефикасни и неморални систем – закључује наш саговорник.

(Србин.инфо – Теша Тешановић, Алексеј Димитријевић)