Прочитај ми чланак

РОГОЗИН: Србија нам је предочила шта жели од наоружања, а за њу ограничења – не постоје

0

Dmitrij Rogozin

ПОТПРЕДСЕДНИК руске владе Дмитриј Рогозин изјавио је данас да Русија ни са каквим оптимизмом не гледа на покушај милитаризације региона Балкана.

Коментаришући то што се Хрватска наоружава балистичким ракетама, Рогозин је на конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Београду рекао:

„Ми се залажемо да оно што се догодило деведесетих година на овим просторима никада не понови, али није нам свеједно када је реч о безбедности пријатеља Србије“.

Он је додао да ће руско руководство детаљно известити о свему што је чуо о тој теми у Београду.

На питање којим би наоружањем Русија могла да снабде Србију и да ли то укључује и Систем С-300, Рогозин је одговорио да је Србија предочила списак онога што јој је потребно, да не постоје ограничења према Србији и да ће њена молба бити пажљиво размотрена.

Он је прецизирао да ће та молба бити размотрена у оквиру комисије за војно-техничку сарадњу, која ће бити формирана крајем фебруара, а почети са радом у марту или априлу и да ће на њу, у складу са могућностима, бити одговорено.

Дачић је рекао да неки коментаришу да Србија без потребе диже глас против Хрватске због њене одлуке о наоружавању.

„Овде је реч о неконтролисаном наоружавању, којим се нарушава равнотежа у региону. Када Хрватска каже да она тако постаје доминантна у региону и да ствара нову равнотежу, како да то буде оцењено у Србији, осим да је уперено против Србије? А против кога би било?”, упитао је Дачић.

Дачић је додао да Србија мора да се брани.

„Ми треба да аплаудирамо на то и да кажемо да Хрватска треба да добије нуклеарну бомбу и да је то уреду? Ја сам за Хемингвејево – збогом оружје, али тако да га сви баце“, поручио је Дачић.

Он је иронично приметио да Србија са Хрватском има тако добре односе да је „немогуће да те ракете буду уперене против нас““.

„Били бисмо неодговорни према свом народу када ту тему не бисмо свуда истицали, укључујући и Брисел“, рекао је Дачић подсетивши да се Поглавље 31 бави спољном, али и безбедносном политиком.

„Па да видимо како је то (наоружавање Хрватске) у складу са миром и помирењем у региону“, рекао је Дачић.

Он је оценио да хрватске ракете сигурно не би биле уперене против њених других суседа, Аустрије, Мађарске, Словеније и Италије.

„Шта им је онда остало, Србија и БиХ. Предлажем Хрватској да се мане тога и да тај новац искористе да људи боље живе. Оружје се никада не набавља ради мира“, закључио је Дачић.

Шта вам треба, то је ваша ствар, ми ништа не намећемо

Потпредседник Руске владе изјавио је да Русија не намеће куповину било каквих скупих играчака Србији, истакавши да је оно што је потребно Србији од наоружања – њена ствар.

„Србији није потребно офанзивно, већ одбрамбено наоружање“, рекао је Рогозин.

Он је поновио да Русија с поштовањем гледа на забринутост Србије због хрватског наоружавања.

„Не могу да не подржим Ивицу Дачића када се пита какви су циљеви тога. Ако је домет балистичких ракета 300 километара онда, какав је њихов циљ“, упитао је Рогозин.

Он је подсетио да Америка често своје старо наоружање продаје другим земљама и да би то можда могао да буде смисао и наоружавања Хрватске.

„Али, ако постоји неки други циљ Загреба, ко је онда њихова мета? Потребе Србије нису у офанзивном оружју, већ у одбрамбеном и ми не можемо да останемо по страни“, нагласио је Рогозин.

Он је поновио да се Русији не допада милитаризција Балкана и уједно је подсетио да је Русији после пада Берлинског зида обећано више ствари, између осталог да ће уједињена Немачка бити неутрална, да се NATO неће кретати према истоку итд…

„Све те тезе су лаж. Словенија и Хрватска су недавно приступиле ЕУ и NATO уз објашњење да ће то допринети јачању безбедности региона. Још једном осећам сав цинизам политике NATO. Када кажу да ће NATO донети мир и безбедност у Европи, ја кажем – одлучно у то не верујем“, рекао је он.

Рогозин је на питање – како је одлучио да премијеру Србије поклони макету баш система С- 300 – рекао да на то питање и на питање уопште, о војној помоћи Србији, може да одговори као технократ.

„То је питање ваших војних лица, дефиниција претњи и анализе. Ми смо заинтересовани да будемо упознати са том анализом, али шта је потребно Србији, то је ваша ствар“, поновио је он.

Дачић је рекао да је С-300 синоним за оно што је фалило Србији 1999. године.

„Да смо то тада имали, нико не би тако лако бомбардовао Србију“, рекао је Дачић.

Дачић је указао да регион у складу са постојећим споразумима и даље уништава наоружање, а да је Хрватска набавила ново.

„Нису узели видео-игрице, већ балистичке ракете којима могу да нас гађају. Како ћемо да набавимо оно чиме ћемо да се бранимо – то је наша унутрашња ствар“, рекао је Дачић.

На питање – да ли би ова војно-техничка сарадња са Русијом могла да значи да се Србија више опредељује за Русију, а не за ЕУ, Дачић је поновио да је стратешко опредељење чланство у Европској унији у најкраћем року.

„Али, то не значи да не треба да бранимо наше националне интересе. Од Русије нисмо тражили да нас штити, већ смо тражили сарадњу, како бисмо могли сами да се одбранимо, али морамо да имамо са чиме. Било би нелогично да САД сада и нама дају балистичке ракете“, закључио је Дачић.

Танјуг