Прочитај ми чланак

Рејтинг рапидно пада: Вучић расписује изборе за новембар?

0

Александар Вучић, председник Србије и Српске напредне странке, разматра опцију да распише истовремене ванредне парламентарне, редовне локалне у више од сто општина, војвођанске, као и београдске изборе за новембар, како би предупредио удар економске кризе и променио садашњи састав Народне скупштине, којим није задовољан, тврди извор Данаса из политичких кругова.

У току је спровођење анкета о расположењу бирача, на основу чијих резултата ће Вучић донети одлуке везане за овакву опцију, укључујући и назив народног покрета са којим ће, као са изборном листом, наступити на тим изборима, сматра овај извор.

По том тумачењу, Вучић је у кампањи на економским темама, што се види и по његовим последњим активностима и недавном гостовању на РТС-у, а процена је да би, уколико се са изборима чека до 2024, кад истичу мандати локалних скупштина, резултат напредњака, посебно на локалу, био знатно лошији него да се избори одрже на јесен 2023.

То би било први пут да се, од како је СНС на власти од 2012, на биралишта излази у овом добу године, јер су избори увек били у пролеће.

Међутим, будући да је Вучић у сигурном другом председничком мандату, сматра се да би избори сада могли да се одрже и у јесен, чак наводно као могући датум фигурира и 8. октобар, упркос сличности са Петим октобром 2000. када је смењен режим Слободана Милошевића.

У случају избора у новембру 2023, мандат новоизабране владе би се поклопио са истицањем Вучићевог мандата 2027, што у будућности може бити важна политичка чињеница.

У прилог јесењим изборима наводно иде и Вучићево незадовољство садашњим сазивом Народне скупштине, јер се тврди, да анкете показују да СНС ту губи, а опозиционе странке које су у парламенту, добијају на популарности.

Тврди се и да Вучић жели да замени садашњу удружену десницу (Двери, Заветници, Нови ДСС-ПОКС), јер, између осталог, преузима један број његових бирача.

Подсетимо, Вучић је 10. марта, на седници Главног одбора СНС, најавио да ће 26. или 27. априла заказати скупштину странке за 27. мај, као и да ће на тој седници напредњаци бирати све страначке органе.

Тада је најавио да ће на тој скупштини предочити „стратешку суштинску одлуку“.

Очекује се да ће то бити програм новог покрета, српског блока или како ће се већ тачно одредити назив новог формата изборног наступа СНС.

Проглашавање и заживљавање тог новог формата се очекује у јуну, али тачно име још није познато, извор Данаса каже, зато што још није одређено, и даље је на „мерењима“, односно чекају се резултати истраживања јавног мњења.

Очекује се да ће у тој новој формацији бити више проевропски опредељених познатих личности.

У међувремену се спроводе избори унутар локалних одбора СНС.

Тако се на пример, како пишу Јужне вести, избори за Градски одбор СНС Лесковца најављују за 27. април, док ће избори у Црној Трави бити одржани 4. маја, у Власотинцу дан касније, у Бојнику и Лебану 8. и 10, а у Медвеђи 11. маја.

Осим на југу Србије, видљива је активност СНС и у Београду.

Тако је повереница СНС за Београд Ана Брнабић, објавила да је пре неколико дана примила грађане у просторијама општинског одбора странке на Врачару, „са којима је разговарала о њиховим проблемима и начинима на који они могу да се реше“.

„Након Сурчина и Вождовца, на Врачару смо и план ми је да обиђем свих 17 општинских одбора СНС у Београду, да на свих 17 општина разговарамо са грађанима“, рекла је Брнабић за Танјуг.

„Комунална питања су нешто што највише мучи наше суграђане, канализација, легализација проблеми у катастру“, рекла је такође Брнабић, што су све теме битне за локалне изборе.