Прочитај ми чланак

РЕГИОНАЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ФОРУМ Да ли ће се сукоби Истока и Запада прелити на Балкан?

0

БЕОГРАД - Цео регион Западног Балкана постаје ново потенцијално жариште због све озбиљнијих унутрашњих, али и због појединих политичких пројекција споља, оцена је учесника регионалног безбедносно-политичког форума.

БЕОГРАД – Цео регион Западног Балкана постаје ново потенцијално жариште због све озбиљнијих унутрашњих, али и због појединих политичких пројекција споља, оцена је учесника регионалног безбедносно-политичког форума.

Унутрашња нестабилност у БиХ и најављено формирање војске Косова могу додатно угрозити мир у региону који је и онако на климавим ногама, сматра главна и одговорна уредница Фонда стратешке културе Ања Филимонова.

Босна и Херцеговина и Косово, две темпиране бомбе на Балкану, тако их описују учесници регионалног безбедносно-политичког форума.

Криминализација и наоружавање региона јасни су показатељи да неко нешто спрема на Балкану.

Ако питате главну и одговорну уредницу Фонда стратешке културе Ању Филимонову, западни центри моћи су ти који раде на уношењу хаоса.

„Њима је потребно стање ових земаља, у беду и распад, у хаос, пре свега због дициплиновања Европе и ради стратешких циљева уперених против Русије“, објашњава Филимонова.

Она је указала да су изазови за балкански регион наоружавање Хрватске, рехабилитација усташтва и „наранџасте револуције“, а посебно је опасно да се створе оружане снаге Косова, чије би евентулано спајање се војском Албаније представљало претњу од великоалбанске експанзије.

„Косово има споразум са Војском Албаније о сарадњи. Против кога ће бити уперена ова заједничка снага? Ми знамо, против српског националног корпуса“, истиче она.

Све нестабилније унутрашње стање у Босни и Херцеговини (БиХ) прети да се прелије на цео регион, сматрају учесници форума.
Професор Високе школе унутрашњих послова из Бања Луке Предраг Ћеранић каже да се институције Републике Српске неправедно оптужују за кршење Дејтонског споразума, иако, како каже од ње нема већег заштитника споразума.

„БиХ јесте темпирана бомба јер ће Срби бранити Републику Српску“, истиче Ћеранић.

У БиХ се стварају вештачки унутрашњи проблеми као главни извор нестабилности, сматра стручњак за антитероризам Џевад Галијашевић, и додаје да је највећа опасност за регион тероризам у БиХ.

Недавно пронађено оружје у близини куће премијера Александра Вучића, Галијашевић не види као директан напад на њега већ на стабилност Србије.

„Када дестабилизујете Србију ви у ствари дестабилизујете цело њено окружење, пре свега РС, тиме завршавате неке геополитичке послове. И не можемо се отети утиску да ту нису само прсти неких криминалних организација умешани, већ да ту има и неких специјалних обавештајних операција“, указује Галијашевић.

Пуковник у пензији Војске Србије Милан Мијалковски је оценио да је у овој години забележен врхунац системских претњи Републици Српској и нагласио да референдум о Дану РС није био усмерен против БиХ, већ је представљао остваривање права српског народа.

Излагање под називом „Рушење демократског дискурса на Балкану и у БиХ као предуслов хаоса“ одржао је генерал у пензији, некадашњи ратни командант Зворничке бригаде Војске РС Винко Пандуревић, који је прошле године превремено пуштен из затворе на који га је осудио Хашки трибунал.

У раду Форуму под називом „Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона“ учествовали су и сенатор РС Ненад Кецмановић, аналитичар Слободан Антонић и колумниста Форума Александар Павић.

Да не понављамо грешке из прошлости

Изгледа да Вашингтон и Москва у последње време подгревају хладни рат за који су сви мислили да је одавно завршен.

Сукоби Истока и Запада почели су у Украјини, затим се прелили на Сирију, а да ли ће се прелити и на наш регион, тешко је проценити.

Нама, малим државама на брдовитом Балкану, остаје да не понављамо грешке из прошлости и надамо да ће здрав разум победити.