Прочитај ми чланак

РЕФЕРЕНДУМ СЕ БЛИЖИ, ИВАНОВ: Бојкот

0

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је у Детроиту да ће бојкотовати референдум о имену државе 30. септембра.

Он сматра да Договор с Грчком угрожава македонску државност и национални идентитет.

Он је истакао да је „два пута добио поверење грађана да не дозволи измене Устава ради промене уставног имена, да не прихвати идеје и предлоге који угрожавају македонски национални идентитет, посебност македонске нације, македонски језик и македонски модел суживота“.

„Када сам преузео функцију председника Републике положио сам свечану заклетву да ћу поштовати Устав и законе. Не одступам од те моје заклетве. Зато 30. септембра нећу изаћи да гласам“, рекао је он на вечери коју је организовало удружење Уједињена македонска дијаспора.

Према мишљењу Иванова, Договором Македоније и Грчке, кој ; су постигле владе Зорана Заева и Алексиса Ципраса, „не само што се мења име постојеће државе, већ се ствара нова, полусуверена држава, са новим именом и са новим унутрашњо-правним и међународним правним идентитетом“.

„Имајући ово у виду донео са моју одлуку. Верујем и убеђен сам да ће и грађани Републике Македоније 30. септембра донети исправну и мудру одлуку“, рекао је македонски председник.

Иванов је поручио Македонцима да је њихова обавеза да сачувају и предају потомцима оно што су наследили од предака.

„Како што је македонски народ стваралац Републике Македоније, тако је и Република Македонија чувар македонског идентитета… Питање имена и идентитета је старије од сваког устава, од сваке владе, од сваке партије, од сваког председника, од сваког појединачног интереса“, рекао је Иванов.

Он је истако да према Уставу Македоније сувереност извире од грађана и припада грађанима и позвао Македонце да не дозволе да им „неко други одузме то право“.

„Не дозволите неко да вас десуверенизира. Не дозволите да неко други контролише вашу свест и ваш национални понос“, рекао је Иванов који у САД борави да би учествовао на Генералној скупштни УН.

Грађани Македоније на референдуму 30. септембра треба да се изјасне да ли су за договор с Грчком о решавању двоиподеценијског спора око имена, којим је предвиђена промена имена Македоније у Северна Македонија, уз гаранције за македонски национални идентитет, језик и културу.

Успешан референдум и уставне промене које гарантују промену имена државе у Северна Македонија, услов су за македонске интеграције у ЕУ и НАТО.

Македонија је подељена око референдума – на једној страни је коалиција око владајућих СДСМ и ДУИ која сматра да Договор са Грчком треба подржати, јер отвара евроатлантске перспективе земље, а на другој опозициони ВМРО ДПМНЕ који критикује тај договор као капитулантски.

Договор су подржали САД и ЕУ, а бројни лидери европских земаља, укључујући и канцеларку Немачке Ангелу Меркел, у претходне три седмице посетили су Македонију како би позвали грађане да изађу на референдум и изаберу европску будућност.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!