Прочитај ми чланак

Ребићу поднеси оставку: МУП гуше афере, крили случај Контић

0

Уколико једног дана буде спремао ЦВ за ново радно место, директор полиције Владимир Ребић би могао да наведе да је у само два месеца његовог вођења МУП-а полиција брутално пребијала учеснике протеста, правила (не)намерне пропусте у истрагама, била на услузи мафији и улози отмичара, обезбеђивала брод власника Јовањице и нелегални објекат Томислава Николића.

Иако би полиција морала да представља гарант безбедности, она је у претходних неколико месеци била саучесник озбиљних афера које су поприлично угрозиле њен кредибилитет.

Foto:YouTube

У читавој причи Владимир Ребић није био руководилац који прихвата одговорност за бројне проблеме које је полиција сама себи направила , већ је радије био у улози онога ко правда сваки гаф своји упосленика, тражећи кривце у некој другој или трећој страни.

Тако је за време јулских протеста, док је полиција бесомучно тукла учеснике протеста, демонстранте називао хулиганима, а рад припадника МУП описао као “суздржан”.

“Ово је шачица хулигана, показали смо да можемо да их спречимо и нека рачунају да оно што су синоћ наумили да ураде им неће поћи за руком”, рекао је тог 08. јула, између осталог, директор полиције Владимир Ребић.

Ипак, чињенице говоре да полицијска репресија над учесницима протеста одавно није била већа. Бруталност коју су припадници МУП-а спроводили над грађанима најбоље илуструју фотографије са протеста, које су недвосмислено показале како је полиција прекорачила своја овлашћења.

Према Ребићевим речима, током протеста су били суздржани и полицијаци који су разбијали главе сопственом народу, а шок бомбе и сузавци, којима су погођени и жене са децом, вероватно нису ништа страшно, већ уобичајено следовање свим грађанима који се усуде да протестују.

Полиција отима грађане због љубавних афера

И док су сећања на полицијску бруталност испред Скупштине Србије била још увек свежа, јавност је сазнала да су два припадника МУП учествовала у отмици једног студента, којег су одвели у Батајницу, где је малтретиран и злостављан. И то ни мање ни више, него за рачун једног владике, што је наведено и у истражној документацији.

Касније смо сазнали да су поменути полицајци због овог злочина суспендовани с посла, а то нам је саопштио начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић у свом саопштењу. Интересантно, саопштење је састављено као реакција на текст о одговорности Владимира Ребића, а не као одговор на бројна питања која је наш портал упутио МУП-у о овој отмици.

Случај Ивана Контића, насилника који је брутално претукао једног младића, након чега му је сломио руке, својеврсна је парадигма рада МУП-а Србије на челу са Владимиром Ребићем. Иако је директор полиције тврдио да су реаговали одмах по пребијању младића, 24. августа, Више јавно тужилаштво у Новом Саду, у одговору Н1, је буквално демантовало наводе Ребића наводећи да је истражни поступак против Контића покренут 12. септембра 2020. године.

Ко је скривао случај и због чега се чекало 19. дана како би из полиције стигла званична реакција – никоме није јасно. Истине ради, МУП је демантовао да је скривао случај, али питања су остала да лебде у ваздуху. Ребићева одговорност поново је доведена у питање, а он је поручио критичарима “да не спроводе ријалити потраге и истраге, које отежавају рад полицајаца и тужилаштва”.

Полиција чува нелегални објекат Томиног сина

А кад смо већ код ријалитија, прича бившег председника Томислава Николића несумњиво поседује елементе које су неопходни за један такав програм. Томина “Фарма” на Савском насипу можда је и најбоља илиустрација једне ријалити државе, ријалити институција, ријалити инспекција и ријалити судова, а напослетку и ријалити МУП -а.

У чему је проблем? Полицијска патрола, за коју је јасно да мора као бившег председника да обезбеђује Томислава Николића, не води бригу искључиво о Томи, већ надзире и нелегалну викендицу његовог сина на Савском насипу, што су потврдиле и фотографије које су направили репортери Нова.рс.

Није познато да је нелегална викендица добила статус објекта од посебног значаја, а ако јесте, било би занимљиво чути на основу којих критеријума је добила такав статус. Трагом ове фотографије и добијених информација, Нова.рс је контактирала Министарство унутрашњих послова, којем смо поставили питање:

“С обзиром да је примећено да полиција обезбеђује поменуто место, интересује нас да ли службеници МУП-а обезбеђују бившег председника Србије Томислава Николића или сам објекат?”

Међутим, повратну информацију из МУП-а нисмо добили, те је тако јавност остала ускраћена за одговор на питање да ли се државни ресурси и новац свих грађана троши на обезбеђивање нелегалне викендице.

Жандармерија обезбеђује брод “Јовањица”

Несвакидашња ситуација виђена је 13. септембра на Дунаву, кад је журку на једном броду обезбеђивала Жандармерија Министарства унутрашњих послова. И можда то што су људи са дугим цевима чували један брод не би било толико интересантно јавности, да није испливала информација да поменуто пловно возило припадало Предрагу Колувији, нарко дилеру из афере “Јовањица”.

То информацију је прва у јавности изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, наводећи да се на поменутом броду налазила и партнерка премијерке Ане Брнабић.

На питање да ли је брод који је обезбеђивала Жандамерија и на којем је организована журка полово возило које је својевремено осумјичени Предраг Колувија, првооптужени за аферу Јовањица, поклонио БИА, из МУП-а су кратко поручили да поменути брод не користе, да није у њиховом власништву, те да не знају услове коришћења истог. На питање кога су Жандарми обезбеђивали, из полиције нису хтели да одговоре. И овога пута су државни ресурси искоришћени за демонстрирање бахатости једне групе људи која очигледно нема никакав осећај за меру. Оно што проблем чини већим, јесте чињеница да је полиција саучествовала у овој срамоти, док ће рачун на крају, као и увек, бити испотављен обичним грађанима.

Тако је у једном кратком периоду полиција постала саучесник бројних скандала, који су се низали као на траци, док је њен руководилац Владимир Ребић немуштим изговорима покушавао да скрене пажњу са сопствене одговорности за пропусте у раду МУП-а. Међутим, стање на терену је веома тешко лажирати и заиста је немогуће пронаћи адекватне изговоре за ствари које су учињене у претходна два месеца. Оно што би најпоштеније било и што би се у сваком нормалном друштву(какво наше тежи да буде) подразумевало, то је да директор МУП-а Владимир Ребић коначно преузме одговорност и повуче се са места диркетора.