Прочитај ми чланак

Рашка на реду: Американци отварају ,,проблем Санџака“!

0

elfic-kirbi_620x0

(Танјуг)

Председник отцепљеног дела Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) и посланик у републичком парламенту Емир Елфић разговарао је у четвртак у Београду са амбасадором САД у Србији Мајклом Кирбијем о политичкој и економској ситуацији у Санџаку.

Из БДЗ-а је саопштено да је реч о другом сусрету Елфића и Кирбија, да је претходни био у Новом Пазару и да је Елфић упознао амбасадора с „дешавањима око БДЗ-а“.

Елфић предводи крило БДЗ-а које се отцепило након што је од њега тражено да поднесе оставку на лидерску функцију због, како је било наведено, непоштовања страначких аката.

Он је, међутим, одбио да поднесе оставку оптуживши појединце, лојалне муфтији Муамеру Зукорлићу, да желе да радикализују странку.

Изворно крило БДЗ-а је за председника странке уместо Елфића изабрало Јахју Фехратовић и истовремено од надлежног министарства затражило измену у Регистру политичких партија. Министарство још није донело одлуку о том захтеву јер се чека, како је Тањугу речено, писана изјава Елфића.

Елфић је, како се наводи, америчком амбасадору представио и „концепт опоравка привреде Санџака“ у коме је кључно стварање позитивног политичког амбијента који ће омогућити прилив нових инвестиција и развој малих и средњих предузећа.

„Увезивање природних ресурса и предузетничких способности кроз инвестиције ће као последицу имати отварања нових радних места, смањење незапослености, као и повећање животног стандарда“, наводи се у саопштењу.

Саговорници су, како се наводи, разговарали и о стању националних заједница у Србији, а том приликом је Елфић навео да постоје добри законски оквири за побољшање права националних заједница, „али да се имплементација тих решења не спроводи у пракси“.

Елфић је, како је саопштено, обавестио Кирбија и да ће коалиција националних партија „Све заједно“ чији је он представник у парламенту, наставити сарадњу, акумулирати политичку енергију националних заједница и „на евентуалним наредним изборима поново наступити заједно“.