Прочитај ми чланак

РАКИЋ И МИЛАН РАДОИЧИЋ се састајали са Пацолијем на јахти у Црној Гори (ФОТО)

0

Истраживачки портал Крик објавио је фотографију са састанка у Црној Гори одржаног пре две године када су се састали председник Српске листе Горана Ракића, контроверзни бизнисмен са Косова Милан Радоичић и актуелни косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, у време преговорања за формирање владе Рамуша Харадинаја.

Како је тај портал навео, до састанка је дошло у лето 2017. на луксузној јахти у Будви, а Пацоли је убрзо након тога напустио дотадашње политичке партнере, придружио се коалицији Рамуша Харадинаја и постао министар спољних послова.

© Фото: Youtube

Након парламентарних избора на Косову, на којима ниједна партија није остварила већину потребну за састав владе наступили су преговори. „Како је извор новинарима (Крика) рекао, фотографија је забележила састанак који се показао кључним за разрешење тог политичког проблема. Ту тврдњу, међутим, није било могуће потврдити, јер нико од учесника састанка није пристао да говори за Крик“, наводи се у тексту.

Пацоли је, како истичу, убрзо након тог сусрета, а пред истек рока за састављање владе, направио неочекивани преокрет. „Оставио је своје дотадашње политичке савезнике и придружио се ПАН коалицији, познатој и као ‘ратно крило’ – чинили су је бивше вође ОВК. Ово је омогућило Рамушу Харадинају, који је у Србији осумњичен за ратне злочине, да састави владу“, додаје Крик.

Чланови Српске листе добили су три министарска места у тој влади.

Foto: Krik.rs

Милан Радоичић напустио је Косово након што је покренута истрага против њега због сумње да је умешан у убиство политичара са Косова Оливера Ивановића које се десило у јануару 2018. године. Председник Србије Александар Вучић, са којим се Радоичић састао у Београду, рекао је јавности да га је српска полиција испитала и да је сигурна да Радоичић није умешан у Ивановићево убиство. „Вучић је инсистирао на томе да је Радоичић родољуб који брани положај Срба на Косову, а случај против њега је означио као политички мотивисан“, наводи Крик.

Пацоли је швајцарски држављанин, рођен је на Косову, поседује имовину вредну око 900 милиона евра, како преносе медији. Он је важан лобиста за независност Косова.