Прочитај ми чланак

РАДОВАН ТВРДИШИЋ ЗА СРБИН ИНФО: Није било говора о председничком кандидату патриотског блока

0


dveri  radovan tvrdisic 4Ко ће бити председнички кандидат патриотског блока одлучиће се када за то буде време, јер је сада још рано за разговор о овој теми. Овако за „Србин инфо“, поручује Радован Тврдишић из покрета Двери.

После вишегодишњег деловања као групе грађана, Двери су се регистровале као политичка организација. До каквих ће то промена довести у вашој организацији и даљим активностима?

– У питању је формализација правног статуса Двери. Наш политички покрет је од изласка на изборе 2012. организован као група грађана, и тај законски облик политичког организовања смо развили и усавршили до максимума. Никада пре у политичком животу Србије није се десило да неко као група грађана изађе на све нивое избора и то на озбиљан начин, да још траје у тој форми више од 3 године и при том има одборнике у многим локалним смоуправама.

Међутим, такав начин организовања се исцрпео до краја и постао ограничавајући за даљи развој. Током овога периода порастао је број наших сабораца, формирана су нова повереништава, као и нови органи. Такође, постоје бројне непремостиве препреке и тешкоће у функционисању групе грађана, које нема својства правног лица. Све су то били разлози да приступимо поступку за регистрацију политичке организације.

Чувајући све кључне особености по којима смо и досада били препознати, верујемо да ће нам олакшано функционисање кроз формалноправни статус, значајно ојачати већ разгранату унутрашњу структуру, олакшати и унапредити свакодневни рад и дати већи простор за јачање друштвеног утицаја.

Санда Рашковић-Ивић је изјавила да ће она свакако бити кандидат патриотског блока за председника Србије на будућим председничким изборима, иако сматра да до тада има још много времена. Да ли и Двери, као део патриотског блока, већ сада подржавају њену кандидатуру за председника Србије?

– Председнички избори нису тема у наредном периоду и било би неозбиљно да сада говоримо о наметнутим темама и шпекулацијама. Понекад је очигледно да одређени медији кроз обраду тренутно маргиналних тема имају јасан задатак да траже пукотине у односима између Двери и ДСС-а, јер председнички избори никад нису били тема наших разговора.

Двери недељама не могу пласирати ни једно саопштење по кључним националним темама, али зато је неком много стало да чује опозиционо мишљење на непостојећу тему председничких избора. Дакле, понављам, за нас је тренутно питање председничког кандидата потпуно ван фокуса и о њему нисмо разговарали чак ни на нивоу руководећих органа Двери, а камоли на неком другом нивоу.

Двери су тренутно сконцетрисане на своје активности које имају за циљ да пробију медијску цензуру и грађанима представе нашу политику која је суштинска алтернатива политици садашње Владе, као и свих пoстпетооктобарских влада до сада. Свакако спремамо се и за редовне локалне и покрајинске изборе, који нас очекују следеће године, али и за ванредне парламентарне изборе, које такође очекујемо у 2015. години.

После пар месеци заједничког деловања у Патриотском блоку, какво је Ваше искуство по питању сарадње са ДСС?

– Када имате квалитетне људе, реална међусобна очекивања и свест о најмањем заједничком именитељу (изражену у Божићном прогласу) онда постоје добре шансе да заједнички подухват успе. Ми смо у ДСС-у препознали добре људе, нашли тачке спајања и реално поставили циљеве заједничког деловања.

Управо такав реалан приступ лишен великих очекивања и идеализације омогућио нам је да и повремене неспоразуме брзо и смирено отклањамо. Ствари засад иду веома добро, на заједничким наступима је прсисутна велика енергија и ентузијазам који нам говори да смо на добром путу.

(Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.