Прочитај ми чланак

РАДИКАЛНО: Шешељ за легализацију проституције

0

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ подржао је јуче предлог министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића да проституција у Србији што пре буде законски регулисана и легализована!

У разговору за Информер Шешељ оцењује да би увођење „најстаријег заната“ у легалне токове значајно допринело смањењу насиља и криминала, али и да би истовремено поправило стање државног буџета и здравља становништва.

Сузбило би се насиље

Шеф радикала каже и да би се на овај начин знатно смањило насиље над женама…

Ем је здраво, ем је исплативо…
Проститутке би морале на редовне прегледе, полне болести би се држале под контролом, а држава би профитирала
Војислав Шешељ, председник СРС

– Искрено, највише бих волео да проституција не постоји. Али она постоји, увек је кроз историју постојала и увек ће постојати… Па кад је већ тако како јесте, онда је дефинитивно боље да буде легална него илегална. Хајде да се лепо договоримо и уведемо ред у ту област. Проституткама треба дозволити да се баве својим послом под строго одређеним условима. Оне би биле у обавези да редовно иду на здравствене прегледе, па би се тако полне и венеричне болести држале под контролом, а значајно би се смањило и насиље. Најзад, држава би профитирала убирајући порезе од овог посла, а и туризам би имао значајан раст… – објашњава Шешељ наглашавајући негативну страну проституције коју данас имамо у Србији.
мојугао

 

АЛЕКСАНДАР МАРКОВИЋ
ПОСЛАНИК СНС

У будућности је потребно да се све надлежне и компетентне институције позабаве овом темом. Треба организовати и ширу јавну расправу која би дала прецизнију слику целе идеје.

 

– Нелегална, законом забрањена проституција доводи до пораста криминала. Подводачи су разноразни мафијаши, а жене су њихове жртве. У све то сада је укључена и дрога. Клијенти нису заштићени, а често се догоди и да буду опљачкани. Углавном се све то ради у нехигијенским и нездравим условима, а разне болести се умножавају… – изричит је Шешељ.

На другој страни, функционери и посланици других странака нису јуче били расположени да говоре о овој теми. Према њиховим ранијим иступима у јавности, као и на основу програмских начела партија заступљених у Скупштини Србије, може се закључити да би легализацију проституције у овом тренутку подржало знатно мање од неопходних 126 посланика.

 

ПРОЦЕНА: Ко је све у скупштини за легализацију

СНС – Без изричитог става, процењује се да би трећина била за (34)
СПС – Процена је да би половина посланика подржала легализацију (11)
СРС – За легализацију (22)
Двери – Изричито против (7)
ДС – За легализацију (15)
ДЈБ – Против предлога (13)
СДС – Непознат став
СВМ – Непознат став
ЗА СПАС СРБИЈЕ – За легализацију (5)
ЛДП – За легализацију (9)
ЈС – Непознат став
НС – Непознат став

ЗА: Око 96 посланика

 

Једини који су нам јуче децидирано рекли да би били против таквог предлога јесу представници „Двери“. Њихов лидер Бошко Обрадовић тврди да министар Ружић намеће небитне теме како би у други план бацио „издају Косова и лоповлук“!?!

– Оно што је битно за СПС и Ружића, то је небитно за „Двери“ и Србију. Колико знам, социјалисти су у својим редовима већ легализовали проституцију. „Двери“ су против тога да се тај СПС стандард уведе у наше друштво – каже Обрадовић.

Небитна тема

Доктор Невен Цветићанин, виши научни сарадник Института друштвених наука, оцењује да струка и држава заједно треба да се позабаве овим питањем.

– Проблем легализације проституције није један од важнијих проблема који мучи друштво и државу и зато око овог проблема не би требало дизати велику прашину у јавности. Али ако овај проблем дође на дневни ред и уколико постоји жеља да се ово уреди, треба имати у виду да ми културолошки не припадамо културама које су ово легализовале, као нпр. Холандија или неке од скандинавских држава. Наш културни образац је близак источној Европи и Медитерану, где легализовање проституције није пракса и где се ово веома ретко легализује. О овом питању треба повести озбиљну расправу са учешћем квалификованих људи из разних струка – објашњава Цветићанин