Прочитај ми чланак

РАДИКАЛ У СКУПШТИНИ: Блуднице материнство спасава, жена је програмирана да рађа

0

Од више нишких одборница у сали, реаговале су само две и говор Савића назвале непримереним

Да је жена пре свега генетски програмирана за продужење врсте, те да рођењем добија чари и лепоту што је њен капитал, као и да оне са успешном каријером немају много тога што их чини срећним, само су неке од изјава одборника СРС Николе Савића на седници нишке Скупштине.

Од више нишких одборница у сали, реаговале су само две и говор Савића назвале непримереним.

У скупштинској сали били су само одборници владајуће већине, без неслагања о тачкама дневног реда, али је уследила неочекивана расправа о женама и њиховој улози.

Савић се на скупштинску говорницу попео у току расправе о финансијском плану нишке Сигурне куће, а након констатације да она и није нека заштита за жене које трпе насиље и да је више кућа од прућа, нишки радикал је кренуо да анализира улогу жене у друштву, пишу „Јужне вести“

Заштитник јак „као Кинески зид“

Тако је, између осталог, Савић навео да „женска природа увек тражи мушкарца не који је раван њој или испод њеног нивоа, већ изнад ње. Она тражи заштитника и то јаког као Кинески зид. Једнак вама није заштитник“.

Такође, једнна од његових опсервација је да је жена „биће најсличније Богу, јер је он део својих надлежности пренео на жену. Жена је пре свега генетски програмирана за продужење врсте“.

– Светски поредак је такав данас да се женама сугерише да деца више не треба да се доживљавају као дар Божји, већ као део потрошачке корпе који спречава приступ неким другим задовољствима – испричао је он, али и додао да „жене имају ту могућност, и ту их је Бог обдарио тиме, без обзира шта радила у животу свака жена се спасава материнством. Чак и да је била највећа блудница, чињеница да је родила много деце, то је спашава од свега“.

Одборник СРС је напоменуо да „представнице лепшег пола самим рођењем добијају своје чари и лепоту, што је одређени капитал”, те је приметио да га данас многе на погрешан начин улажу.

– Улагање женског капитала у каријеру је заиста озбиљна ствар, али постоји ризик да се такав капитал који је својствен женама временом изгуби. Док девојка направи каријеру, постане самостална, такав капитал у највећој мери ишчезне – рекао је он.

Истакао је да од момента када жена направи каријеру, нема много тога што чини њену срећу, те да је најбоље такав капитал улагати у породицу.

Жене равноправне, али са погрешним мушкарцима

Позивао се и на реченице и мисли познатих, попут Марксовог става да је женска снага у њеној слабости и Душка Радовића који је рекао да су жене некада биле неравноправне, али са правим мушкарцима, а да су данас равноправне, али са погрешним мушкарцима. Позвао се и на Теслино виђење “да огромним амбицијама жене губе женственост која вреди много више од свих пословних и професионалних успеха”.

На Савићев говор дискриминације реаговале су и одборнице нишке Скупштине – Душица Давидовић из одборничке групе „Покрет социјалиста, Уједињена сељашка странка и Одговорно за Ниш“ и Милица Штрбо из одборничке групе СНС.

– Ово је типичан пример сексистичког говора који не може да буде примерен у 21. веку. То што се позивамо на нека прошла времена, она су надам се иза нас и сада смо сви једнаки. Имамо једнаке шансе да напредујемо у каријери и да такво одвајање жена од мушкараца заиста није примерено – рекла је кратко Штрбо.

Давидовићева је напоменула да је његов говор потпуно непримерен када се расправља о раду Сигурне куће и да није нимало разумела ту проповед.

– Ако мислите да жена не треба да гради своју каријеру, већ је ту само за репродукцију и настављање наше врсте, са тим се не слажем. Ви сте онда против тога да се жене баве јавним пословима, да буду на одговорним функцијама, да буду део законодавне и извршне власти – поручила је Давидовићева.

Након њеног обраћања Савић се вратио на говорницу и реплицирао:

– Кад неком говорите нешто што не разуме, он на вас гледа као на идиота. А са идиотом нема разговора – казао је он.

Председник парламента је упозорио да неће дозволити вређање, али ово обраћање Савића сем две одборнице није нико осудио. У одбрану жена нису устале њихове колегнице којих је било више од 10 у скупштинској сали док је радикал причао, а ни колеге, наводе „Јужне вести“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!