Прочитај ми чланак

Раде Баста искључен из Јединствене Србије, формира покрет „Европски пут“

0

Министар привреде и досадашњи члан Јединствене Србије Раде Баста званично ће данас формирати покрет "Европски пут", сазнаје Нова.рс..

Баста ће данас озваничити ову одлуку, а у међувремену је искључен из Јединствене Србије.

Још крајем марта најављена је могућност да министар Баста формира покрет, а након што је јавно почео да говори да Србија мора да уведе санкцији Русији. Иако је тада било на нивоу спекулација, Баста је очигледно већ тада намеравао да формира покрет, што ће данас и формално учинити.
Раде Баста Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

У интервјуу пре више од два месеца, Баста је поручио да ће можда формирати нову политичку организацију, он је рекао „можда“.

„Не искључујем ту могућност. Јавност ће благовремено бити обавештена. Ако се одлучим на тај корак, покрет ће се звати Европски пут Србије и изаћи ћу на изборе на свим нивоима“.

На наше питање да ли би то значило и да напушта Јединствену Србију, која је у коалицји са СПС, Баста је одговорио.

„Уколико мој јасан проевропски став, борба за јаку српску привреду, а самим тим и за бољитак грађана Србије не наиђе на разумевање колега из моје странке, а потом и коалиционих партнера, спреман сам да направим тај корак. Плурализам мишљења, храброст да се изнесе јасан став, уважавање партијских колега са којима се по неким питањима не слажете, неизоставни је део живота сваке модерне политичке партије. Као што поштујем све своје страначке колеге, очекујем и да се моји јасни проевропски ставови уважавају. Време ће најбоље показати“, рекао је он.

Недавно је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао да ако Баста не поднесе оставку на министарско место, биће смењен.

Баста је након тога одговорио да неће дати оставку, али да могу слободно да га смене.

„Оставку нећу дати, нека ме смене, радим за народ и државу. На данашњу изјаву господина Марковића само могу рећи следеће: Од човека који је грађанима Србије рекао пре десет година да се патриотизам не сипа у тракторе толико. Ништа више нећу рећи, нека народ суди на изборима“, казао је Баста.