Прочитај ми чланак

Како је Раде Баста преко ноћи постао Буњевац и део СНС шеме за крађу избора у Бгд

0

На изборној листи “Доста! Европски пут”, која је предата Градској изборној комисији, а коју предводи бивши министар привреде Раде Баста, утврђени су фалсификати потписа грађана. Утврђено је још невероватних ствари, попут оне да је поменути Баста - Буњевац. Заправо, реч је о злоупотреби изборних олакшица које имају мањине и припремама за крађу избора у Србији, каже члан ГИК Зоран Алимпић.

Лажне потписе на листи на којој је број један Раде Баста открили су чланови Градске изборне комисије испред коалиције “Србија против насиља”.

Они су на конференцији за новинаре рекли да је због тога поднета кривична пријава против оверитељке општине Савски венац Мирославе Граовац.

“Прекјуче је предата изборна листа “Доста! Европски пут“. Након што смо извршили преглед те документације, насумично на списку грађана који наводно подржавају ту листу пронашли смо троје грађана које случајно познајемо. Њих смо контактирали и проверили да ли су заиста потписали ову листу. Они су нам потврдили да нису. Ми смо због тога поднели кривичну пријаву против оверитељке општине Савски венац Мирославе Граовац, због сумње да је извршила кривично дело фалсификовања службене исправе и против једног или више НН лица због прикупљања личних података“, рекао је Владица Илић.

Једна од троје грађана чији су подаци злоупотребљени, Ива Ђинђић Ћосић, поднела је кривичну пријаву против оверитељке и овим поводом рекла да је дубоко потресена.

“Неко је злоупотребио моје личне податке и довео ме у позицију да данас морам да стојим овде и браним своја права, оверавам изјаву да ту листу нисам потписала. Није битна само листа, битно је то да је у овој држави могуће да ваше податке из личне карте, матични број, број личне карте, моју адресу с мојим потписом неко искористи да овери своју листу. Практично, сведочио је да сам ја у неко време била на одређеном месту и дала сагласност да се моје име и презиме искористи као подршка некој листи. Ја сам данас код нотара дала изјаву под кривичном и моралном одговорношћу да то није тачно“, рекла је она и додала да се нада да ће тужилаштво утврдити ко је одговоран.

„Мени није битна само оверитељка, већ и налогодавац. На данашњи дан ја се не осећам сигурно у овој држави, а нама се овде обећава да се о нама држава брине. На њихову несрећу, правница сам по струци и дуго се бавим изборним процесом и изборним радњама, тако да моја нека нагађања иду у неком одређеном правцу. Али да се не бавимо нагађањима, тиме нек се баве институције, а држава је обавезна да нас заштити. Ја нећу стати све док се не утврди ко је извршио кривично дело, како је то урадио и занима ме такође ко је налогодавац“, рекла је Ђинђић Ћосић.

Шта се крије иза свега овога?

Како објашњава члан ГИК Зоран Алимпић – изборна крађа.

Баста није могао да скупи ни 1.500 потписа

“Изборним законима који су промењени прошле године, предвиђен је низ погодности за мањинске листе, што наравно уопште није спорно. Спорни су покушаји злоупотребе ових мањинских права, што је овде очигледно случај. Што се погодности за мањине тиче, они за предају листе за градске изборе не морају да предају 3.000, већ 1.500 потписа грађана, а за републичке морају да предају 5.000 потписа, а не 10.000 како важи за остале”, каже Алимпић и додаје:

“Следећа погодност је што за мањинске листе не важи изборни цензус од три одсто, него природни. Тако се на пример укупни број изашлих бирача на изборима подели са бројем одборника, а то је 110, а затим се од тог броја одузме још 35 одсто. Уколико освоји тај број гласова, први на мањинској листи улази у градску Скупштину. Тако би рецимо Раде Баста као Буњевац ушао у градски парламент и сутра може да буде језичак на ваги и врати се у старо јато СНС и СПС. Он није никакав Буњевац, ово је класична злоупотреба мањинских права и погодности”.

Листу која се води као коалиција две буњевачке странке, наводи даље Алимпић, предао је Мирко Бајић из Савеза бачких Буњеваца.

“Овде је реч о изнајмљивању странке, јер Раде Баста није њихов члан, а није ни Буњевац, а први је на листи. Слична ситуација је и са Руском листом, где нема никаквих Руса”, наводи Алимпић.

Шта је још важно нагласити?

Чињеница да свака од предатих листа добија свог представника на листи Проширеног састава ГИК.
Зашто је већина у ГИК важна

“У ГИК власт, односно СНС и СПС имају једног члана више. Однос је 8 према 7, у корист власти. Када су ове две странке предале своје изборне листе, власт је добила још два члана у Проширеном саставу ГИК. Онда је опозиција почела да предаје своје листе, па се број чланова власти и опозиције изједначио. Сваки пут кад дође до изједначења, појављују се лажне мањинске листе. Најпре је то била Руска листа, а кад је Народна странка предала листу и поново дошло до изједначења појављује се ова листа на којој је Баста”, наводи Алимпић.

Он објашњава и зашто је већина у ГИК важна.

Када дође до избора у ГИК се гласа о приговорима, гласа се о томе да ли ће избори бити поновљени на неком бирачком месту, доноси се одлука о томе да ли ће неке кутије поново бити отворене и гласови пребројани. Све те ствари могу одлучити победника“, закључује Алимпић.