Прочитај ми чланак

Бизарни скандал с Бастином листом није никаква шала, то је озбиљно кривично дело

0

Бивши министар привреде Раде Баста, након што се „одметнуо“ од актуелне власти, одлучио је да учествује на изборима 17.децембра. И све би било у реду да у међувремену Републичка изборна комисија није посумњала у аутентичност потписа за листу „Доста! Европски пут“ на којој је Баста, и о томе обавестила тужилаштво. Како је реч о сумњи у фалсификовање потписа, адвокат Родољуб Шабић објашњава да је тренутно све на тужилаштву и полицији и да они морају да утврде ко је одговоран за то кривично дело.

Приликом провере потписа подршке за листу “Доста! Европски пут” на којој се налази и бивши министар привреде Раде Баста, Републичка изборна комисија установила је два кључна проблема. Оба су кривично дело.

Фалсификовани потписи из Врања

Први проблем који је РИК утврдио, приликом обраде документације, која је предата јесте да постоји 2.777 изјава подршке тој листи коју је, наводно, оверила градска управа у Врању. Како се ради о листи буњеваца, која не живи на територији Врања, сумња се моментално појавила.

Из тог разлога, РИК је послао допис ГУ у Врању са питањем, да ли су заиста оверили готово три хиљаде потписа за буњевачку листу “Доста! Европски пут.” Убрзо је стигао и одговор, у ком се наводи да ниједан потпис није оверен у тој управи.

“Ово је скандалозан догађај чак и за наш систем и представља тешко кривично дело фалсификовања потписа”, објашњава адвокат Родољуб Шабић.

И додаје да је сада све на тужилаштву и полицији, који морају да утврде ко је подстрекивач кривичног дела, ко су саучесници и ко је извршилац.

“Не верујем да је Раде Баста лично то радио, то је радио неко други, можда неко од активиста, али на надлежним институцијама је да утврде ко је у питању. На жалост законски рок у коме надлежни треба да донесу одлуку не постоји и ја не верујем да ће она бити донета до краја избора ”.

Буњевачка листа без дозволе Буњеваца

Други проблем везан за ову изборну листу јесте проблем статуса. Листа је кандидована као листа буњевачке националне мањине. Иако су листу кандидовале две политичке странке које јесу буњевачке (регистроване као буњевачке у регистру политичких странака) оне нису добиле сагласност од Националног савета буњевачке мањине као листа која заступа интересе Буњеваца и која може само тако да се кандидује на републичким изборима.

Због тога је РИК наложио да та листа у року од 48 часа достави 8.009 потписа оверених до 26. новембра. У супротном ће, како су навели, Комисија донети решење о одбијању изборне листе .
Подсећамо да је за листе мањина потребно сакупити 5.000 важећих потписа како би листа била проглашена, а за националне 10.000.

Проблем са потписима и за београдску листу

Проблем не постоји само са републичком листом већ и са београдском. Чланови Градске изборне комисије у Београду, Владица Илић и Софија Мандић, установили су да на листи “Доста! Европски пут” за београдске изборе постоје најмање три фалсификована потписа, због чега ће поднети кривичне пријаве.

“Након што смо извршили преглед те документације, насумично на списку грађана који наводно подржавају ту листу пронашли смо троје грађана које случајно познајемо. Њих смо контактирали и проверили да ли су заиста потписали ову листу. Они су нам потврдили да нису. Ми смо због тога поднели кривичну пријаву против оверитељке општине Савски венац Мирославе Граовац, због сумње да је извршила кривично дело фалсификовања службене исправе и против једног или више НН лица због прикупљања личних података“, рекао је Владица Илић на конференцији за медије.

Поредећи овај случај и случај неправилности везан за парламентарну листу, адвокат Родољуб Шабић објаснио је да је лакше поднети кривичну пријаву у случају када је оверивач потписа познат.
“За парламентарну листу ми не знамо ни ко је оверио потписе јер ГУ Врање тврди да они нису, што отвара многа питања, као што је питање печaта. Односно, да ли је онда неко кривотворио и печат градске управе.”

Градска изборна комисија одбила је проглашење листе “Доста! Европски пут” у Београду, а да ли ће и републичка листа под истим називом бити одбијена знаће се 29.11., за два дана.