Прочитај ми чланак

ПУТИН ОДУШЕВЉЕН: Срби ПРВИ ПУТ у историји марширају на Војној паради у Москви!

0
Foto: Telegraf, AP/Tanjug

Foto: Telegraf, AP/Tanjug

Војска Србије ће марширати Црвеним тргом у Москви 9. маја 2015. године на „Паради победника“ по први пут у историји те манифестације.

Председник Томислав Николић, као врховни командант Војске Србије, јуче је званично прихватио позив министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа и донео одлуку да ће припадници српске војске учествовати на овој паради која се одржава поводом Дана победе у Другом светском рату.

У овој манифестацији никада није учествовала ни бивша ЈНА пошто у то време Совјетски Савез није позивао стране војне јединице, док Србија касније није ни добијала позиве. На пример, 2010. године, на 65. годишњицу победе над фашизмом, ВС није била позвана да учествује на паради.

Изостанак са параде најавили су председник САД Барак Обама, француски председник Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон, немачка канцеларка Ангела Меркел и председавајући Савета ЕУ Доналд Туск.

Историчар Милан Кољанин, сарадник Института за савремену историју, каже да је жалосно што се овакве годишњице користе као повод за савремена политичка разрачунавања јер постоји нешто што не би требало доводити у питање због савремених сукоба.

„Да је среће, на паради би учествовале војске других савезничких земаља, чиме би се поново исказало оно што је постигнуто 1945. године и што је трајна тековина и вредност савремене цивилизације, а то је победа над фашизмом и том мрачном идеологијом”, каже Кољанин и додаје да је учешће наше војске сасвим природно, нешто што се само по себи разуме, јер је реч о једној од савезничких војски у Другом светском рату.

Иначе, одлука о томе које војне формације ће отићи у Москву и у ком броју, како нам је речено у државном врху, биће донета накнадно. У Министарству одбране незванично кажу да су они увек спремни за такав задатак и да је природно да после прошлогодишње војне параде поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда, којој су присуствовали руски председник Владимир Путин и руска војна акробатска група, и наша војска буде део параде на Црвеном тргу.

Последња парада на којој су учествовали припадници Војске Србије била је она одржана 14. јула прошле године у Паризу поводом националног празника Француске, а у години обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата. Свечаном дефилеу прикључила су се и три припадника Гарде Војске Србије.

 

Telegraf.rs, Srbin.info, Politika