Прочитај ми чланак

„Пуштање косовских полицајаца је капитулација, Орбан је Вучићев Черномирдин“

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас да пуштање на слободу тројице косовских полицајаца представља још једну капитулацију председника Александра Вучића пред међународним факторима, а на штету Србије и Срба на Косову и Метохији.

Анђелковић је агенцији Бета казао да нема дилеме да је одлука о пуштању из притвора тројице косовских полицајаца политичка.

Foto: Youtube

„Српско правосуђе је под потпуном контролом власти, а колико је правосуђе под контролом власти толико је и наша власт под контролом неких спољних фактора. Чим неко озбиљан из света подигне глас, Вучић пожури да подвије главу и да уради све што се од њега тражи. Пуштање на слободу тројице косовских полицајаца представља још једну капитулацију председника Вучића, на штету Србије и Срба на Косову и Метохији“, рекао је Анђелковић.

Посредовање премијера Мађарске Виктора Орбана у ослобађању косовских полицајаца, Анђелковић је упоредио с улогом Виктора Черномирдина (бивши изасланик руског председника) у, како је рекао, капитулацији Слободана Милошевића (бивши председник Савезне Републике Југославије) 1999. године.

„Вучић у Орбану има свог Черномирдина, који је нека врста посредника с циљем да председник Србије сачува част за унутрашњу употребу, иако се ради о чистој капитулацији. Вучићу би било боље да није хапсио залутале косовске полицајце, као и да није причао да неће ићи у Брисел на преговоре с Аљбином Куртијем (косовски премијер) и међународним посредницима“, оценио је аналитичар.

Кад се улази у такве ствари, додао је Анђелковић, требало би два пута промислити.

„Проблем с Вучићем је што он не промишља приликом доношења важних државних одлука. Вучић се прилком доношења одлука бави личним рејтингом, а онда држава плати цех као и у случају косовских полицајаца“, истакао је Анђелковић.

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да Будимпешта веома цени укидање притвора тројици косовских полицајаца у Србији, наводећи да је та одлука јасан доказ стратешке сарадње две земље и њихове заједничке посвећености миру и стабилности Балкана.

Орбан, који је током прошлонедељне посете Србији замолио председника Србије Александра Вучића да ослободи косовске полицајце, ухапшене 14. јуна, навео је на Твитеру да га је српски лидер информисао да ће они ускоро бити пуштени.

„Председник Србије Александар Вучић управо ме је обавестио да ће, у складу са захтевом на нашем прошлонедељном састанку, власти Србије ускоро пустити из притвора тројицу ухапшених косовских полицајаца. Веома ценимо корак председника Вучића који је начинио у периоду озбиљних изазова. Та одлука је јасан доказ стратешке сарадње наших земаља“, навео је Орбан.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је одлука о пуштању косовских полицајаца судска, а не политичка.

Виши суд у Краљеву саопштио је данас да је његово претпретресно веће укинуло притвор косовским полицајцима, али да је потврдило оптужницу против њих.

Косовски полицајци, којима је првобитно био одређен притвор од 30 дана, оптужени су за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.