Прочитај ми чланак

ПУШКОВ: Русија ће и даље да чува безбедност и суверенитет Србије

0
Beograd, 15. juna 2015 - Predsednik Odbora za medjunarodne poslove Drzavne dume Ruske Federacije, Aleksej Puskov tokom danasnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Београд, 15. јуна 2015 – Председник Одбора за међународне послове Државне думе Руске Федерације, Алексеј Пушков током састанка са председником Србије Томиславом Николићем. Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Москва је увек подржавала Србију када је она јасно исказивала своју позицију, увек је бранила њену безбедност и суверенитет, кад год је Србија исказала јасан став, Русија ју је подржала, рекао је председник Спољнополитичког комитета Државне думе Руске Федерације Алексеј Пушков.

Пушкин је то рекао „Политици“ одговарајући на питање да ли ће Русија уложити вето на резолуцију о Сребреници.

Према његовом мишљењу, тај пројект је пре свега начин да се притисне Србија, која не пристаје да уведе санкције Русији.

„Претпостављам да је резолуција форма у којој се Србији шаље сигнал крајњег незадовољства појединих западних кругова. Такође, то је покушај да се негативно утиче на односе Србије и БиХ, односно да се супротставе Београд и муслимани на Балкану. Трећи разлог јесте да се још једном потврди исправност агресије НАТО против Југославије. Ако се каже да је то био геноцид, а није био, онда то оправдава и западну агресију и одвајање Косова“, рекао је Пушков.

Када је реч о Турском току, Пушков је рекао да је у овом тренутку је рано говорити да ли ће он проћи кроз Србију и за сада је најважније да овај пројекат успе на нивоу Русије и Турске.

Пушков је подсетио да су руски и турски председници Путин и Ердоган ових дана у Бакуу о Турском току разговарали иза затворених врата.

„Мислим да се Анкара неће одрећи Турског тока, јер јој он даје много већу поитичку и економску тежину на Блиском истоку и у јужној Европи, тако да би Турски ток могао да добије и наставак у облику дистрибутивне мреже гасовода кроз Европу , укључујући и Србију“, рекао је Пушков.

Извор: Танјуг