Прочитај ми чланак

ПРВИ ПОТЕЗИ НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић се сели у Титов кабинет, заклетва 1. јуна

0

Новоизабрани председник, како је и обећао, неће користити зграду на Андрићевом венцу, већ Палату Србије

Премијер и лидер СНС Александар Вучић положиће 1. јуна заклетву за председника и од Томислава Николића преузети функцију, ексклузивно сазнаје Курир.

Најизвесније је и да ће нови шеф државе прећи с Андрићевог венца у Палату Србије и то највероватније у Титов кабинет, који иначе припада председнику.

– Није још познато када ће се преселити, да ли одмах по полагању заклетве или за три месеца, све зависи од тога како буду напредовали радови на припреми тог простора за рад. Тамошњи простор је знатно лошији, кабинети изгледају много другачије, скромније и све је на нижем нивоу од оног на Андрићевом венцу. Сећате се да је Тадић преуређивао Председништво, удобније је и луксузније – каже наш извор.

Иначе, последњи корисник председничког кабинета у Палати био је председник СЦГ Светозар Маровић, а свој кабинет тамо је сместио и Војислав Коштуница док је био председник СРЈ. Ова канцеларија налази се у централном делу великог здања на Новом Београду и председник Николић користио је овај простор углавном за свечане пријеме и састанке с високим званицама, као и приликом примања акредитивних писама од амбасадора.

Николићу мандат истиче 31. маја, а до тада ће Вучић обављати премијерске дужности. Ово ће бити први пут да један скупштински сазив бира две владе, али ће нова практично наставити мандат актуелне. Професор уставног права Владан Петров објашњава за Курир зашто ово неће бити реконструисана, већ сасвим нова влада.

– Закон о Влади јасно каже да оставком премијера престаје мандат и влади. Међутим, та нова влада везује свој живот за актуелни сазив парламента и практично траје док ужива поверење у Скупштини, дакле највише још три године – каже наш саговорник.

Петров објашњава да од момента када Скупштина констатује оставку премијера Вучића, тече рок од 30 дана за формирање нове владе.

– И овом приликом дешаваће се све исто као и после парламентарних избора. Вучић ће сада у улози председника обавити консултације и предложити мандатара, Скупштина ће изабрати владу, а нови премијер и министри ће пред посланицима полагати заклетву – објашњава он.
О шетњи студената

ПРОТЕСТ ЈЕ ЗНАК ДЕМОКРАТИЈЕ

Коментаришући протесте у неколико градова Србије после избора, Вучић је рекао да увек има људи који нису задовољни изборним резултатима.

– То је демократски процес. Нико није интервенисао, дозволили смо им да протестују. То је прави знак демократије и када имате сва права на протест против некога без било какве сметње и интервенције, то је знак демократије. Веома сам поносан на то – рекао је Вучић.
Амбиција Вучић открива председничке планове.

ПОВЕЗУЈЕМО СТАРУ СФРЈ И АЛБАНИЈУ!

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће се, кад постане председник Србије, заложити за економско и тржишно повезивање држава бивше Југославије и Албаније. Како је објаснио у интервјуу порталу Политико, то би подигло привреду ових држава и оснажило регионалну сарадњу.

– Ако се сви други сагласе, постаћемо тржиште са 20 милиона људи. Моћи ћемо да привучемо много више инвеститора – рекао је Вучић.

Он је посебан ентузијазам показао кад су у питању инфраструктурни пројекти, наводећи да би се планираним радовима путовање из Београда до Сарајева смањило на само три сата са садашњих пет.
– Тај пут ће зближити народе региона. То је стара Југославија, плус Албанија. То је политичка идеја, али без угрожавања њиховог суверенитета – рекао је Вучић.

Према његовим речима, БиХ остаје највећа претња стабилности.