Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ЗНАК ДА ОПОЗИЦИЈА НЕШТО РАДИ, други корак одлучујући (ВИДЕО)

0

Протест "Против насиља - Стоп крвавим кошуљама" је одличан потез, који је показао да је опозиција почела нешто да ради, каже докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић. Оно што ће бити незгодно је да се направи други корак, а то би требало да буде дефиниција онога шта опозиција заправо жели, оценио је политиколог Филип Балуновић.

У петак је у Београду одржан други по реду протест „Против насиља – Стоп крвавим кошуљама“, на којем се окупило више хиљада људи. Поново су се окупљенима обратиле искључиво нестраначке личности – академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић, али су на протесту били присутни и лидери већег дела опозиције. Није било инцидената, а поручено је да ће се истрајати у борби до победе и да ће, како су победили бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, тако победити и председника Србије Алексадра Вучића.

Његова порука између два протеста била је да нема намеру да испуни ниједан од захтева демонстраната, па макар их се окупило и пет милиона. У међувремену, ти захтеви су формулисани – кључне тачке односе се на спречавање злоупотреба бирачког списка и јавних ресурса у кампањи, контролу изборног процеса, посебно на Косову и Метохији, изборне радње и изборни дан, као и кривичне санкције против оних који те злоупотребе врше. На Твитеру се већ појавила најава новог протеста за следећу суботу.

„Овај протест је одличан корак, да се након дуго, дуго времена, макар може мислити о томе да опозиција нешто ради. Овај протест је донео више него што се ради у парламенту претходних шест година. Ово је по мени пут којим треба да се иде и који показује да су се на неки начин лидери опозиције освестили, а и грађани су дошли до тренутка када не могу више да ћуте“, казао је Стојановић.

Он очекује да се протест прошири и на друге градове у Србији.

„Нешто што би било добро је и да се аутоматски изађе из Скупштине Србије, након онога што смо видели на последњој седници на којој је расправљано о буџету Србије…Очекујем и да се протести прошире и на друге градове, а и да опозиција каже да под овим условима, нема изласка на изборе“, додао је Стојановић.

Једини вид борбе је, каже, да се бојкотују избори, да се укаже међународним факторима на то.

„Пут да се сломи једна врста ауторитарог режима јесу протести, мобилизација бирача и инсистирање на фер и демократским изборима, па ко год да победи“, казао је.

Балуновић, који је и члан уредништва српског издања магазина „Ле Монде Дипломатиqуе“, сматра да је неугодно када се једно друштво поларизује, јер и унутар једне и друге стране, како каже, имате свашта.

„Па унутар оних који су ‘за’ имате све и свашта, а и код оних ‘против’ такође имате све и свашта“, оценио је.

Према речима Балуновића, опозиција би требало да направи једну врсту социјалне базе.

„Јер, ако бисмо гледали кроз историју, из социјалне базе настаје политичка представљеност. Они овде покушавају да ураде обрнуто, јер постоје као странке ии лидери који немају социјалну базу. Добро им је послужило ово што се десило Борку Стефановићу, што је страшно, међутим, унутар и унутар тог табора против режима имате свашта – од Бошка до Борка, а онда и између лидера у унутрашњости има пуно разлика“, каже Балуновић.

Како је рекао, оно што ће им таквима бити незгодно је да направе други корак.

„А то би требало да буде позитивна дефиниција онога шта та опозиција жели. Тај друго корак им може доћи главе…Овај први је у реду – фер избори, демократски процес, али се плашим да они немају појма шта би требало да се ради након тога. И како ће они, и ако се обезбеде ти фер услови за изборе, знати како да победе“, додао је.

Стојановић, међутим, мисли да је тај други корак „прилично далека будућност“, те ће се о томе мислити кад за то дође време.

О томе да ли је ово грађански, како је најваљиван, или политички протест, Стојановић каже да је и једно и друго.

„А заправо ово није протест опозиционих странака, ово је протест опозиционих бирача. Видећемо да ли ће опозиција успети да те бираче их привуче ка себи и својим странкама“, нагласио је Стојановић.

Избори у марту?

На питање да ли и када ће бити нових избора, Стојановић каже да их је очекивао у марту следеће године.

„Сада је можда питања на који начин Александар Вучић размишља. Али, и даље мислим да ће бити у марту, и због Косова и на нивоу ЕУ…чак и ако буду 2020. године, опозиција би морала да их бојкотује“, каже Стојановић.

„Вучић организује изборе када му истраживања јавног мњења покажу да су му тада погодни. Можда ће их и расписати ускоро, да сасече озбиљнији развој протеста и опозиције, видели смо слично и прошле године“, каже Филип Балуновић.

За сада је председник Србије суздржан по питању протеста. На питање да ли ће бити другачије реакције уколико енергија са протеста настави да се шири, Стојановић каже: „Вероватно да ће је бити. Већ сад имамо неке разлике. Синов је Вучић потпуно другачије причао о ситуацији од оних ‘пет милиона’, а онда и оних ‘100 милиона’. Већ се сада види да је макар мало спустио лопту“.

Избори, додаје Стојановић, Вучићу и одговарају. Јер може да каже: ‘Ок, ево избора, ако победите, ја ћу да се склоним’. А заправо, већина зна да ти избори нису слободни и да он може да добије 50 одсто. Притом, није само питање изборног дана, већ и изборног процеса. Чак и да ти избори буду поштени, 45 дана предизборне кампање у потпуно нормалним условима није довољно“, каже Стојановић.

Опозиција, каже, мора да скупи два милиона бирача ако мисли да победи. „Јер, СНС свакако може да обезбеди себи два милиона уцењених бирача, гласове њихових породица и оних који их идеолошки подржавају“, додаје Стојановић.

Опозицији, сматра Балуновић, највише се замера што у својим редовима има десничарске елементе, а, како каже, фали јој ‘опозиција с лева’.

„У суботу, када је био први протест, био је и протест организације „ЗА кров над главом“, која се бори против деложације грађана. То је једна сувисла лева акција, која покушава да промени живот малих људи и ја бих подједнаку шансу дао и тој врсти акција. Ја се радујем да се ствари померају, а опозиционим лидерима ћемо обезбедити место које ми мислимо да заслужују, а не оно које они мисле да заслужују“, каже Балуновић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!