Прочитај ми чланак

Прошао као Дробњак и Тома Мона! Како је Вучић натрљао нос Марку ЦеСИД Благојевићу?

0

Марко Благојевић, некадашњи, а многи кажу и садашњи прави власник и програмски директор ЦеСИД-а, пре 20 година у време последњих Милошевићевих избора, био је један од перјаница демократије. Данас је Вучићев оперативац, директор Канцеларије за јавна улагања - избегава медије, види се да се стиди нове улоге, али ипак му годи да управља државним милијардама.

Први пут у Ужичкој болници на промотивном скупу доживео је оно што сваки напредњак доживи пре или касније. Вучич га је попут Дробњака и Томе Моме, народски речено „истресао из гаћа“:

Foto: Youtube/Printscreen

– Каквих бре сада 80 милиона, зашто то немам у припреми? – брецнуо се Вучић на ЦеСИД Благојевића који је погнуо главу и занемео.

А ЦеСИД Благојевић, био је ономад једно од нових младих лица у јавном животу које је указивало да и Србија може постати демократска земља. Уз међународну подршку и финансијску помоћ, говорио је још 2000. о катастрофалним изборним условима, коментарисао недемократска изборна правила и процедуре, организовао посматраче на изборним местима и процену изборних резултата. Тих година на свим изборима био је нека врста гаранције да ће свака изборна манипулација власти или неравноправност изборних учесника бити јавно жигосана и без пардона јавно коментарисана.

Од човека који је у политички живот ушао 1995. године као лидер подмлатка Грађанског савеза Србије Весне Пешић и Горана Свилановића, једног од организатора Студентских протеста 1996. године, оснивача Студентског парламента Универзитета у Београду, Благојевић се тих двехиљадитих етаблирао као Оснивач ЦеСИД-а – Центра за слободне изборе и демократију, и један од челника неколико невладиних организација финансираних и из иностранства.

Био је дугогодишњи студент Правног факултета у Београду, али је остала мистерија да ли га је икада завршио. Или га је можда недавно оправио у Сремској Каменици као амбасадор Марко Ђурић и стотине полуписмених напредњака?

А зашто данас Марко ЦеСИД Благојевић ћути? Па зато што у Вучићево име управља милијардама народног новца – осладило му се.

Ћути Марко, иако су сви сагласни да су изборни услови много гори него чак и те 2000, када је одлазио Милошевић. Зна он да су изборни услови много гори, зна то боље од огромне већине грађана, али ћути. Нема га да говори о извештају Фреедом хоусе, о изостанку сталне посматрачке мисије ОЕБС-а, ни да зуцне о извештају Репортера без граница или, не дај Боже, да проговори како је криминални клан Беливук-Миљлковић учествовао у Вучићевим изборним камапањама и застрашивао бираче.

Нема Марка ЦеСИД Благојевића да каже да су медијски изборни услови убедљиво најгори у Европи, нема га да објасни да СНС бејзбол палице нису прикладно средство за анимирање бирача.

Поставља се једно занимљиво питање. Да ли ће се као некада, Марко ЦеСИД Благојевић огласити у изборној ноћи да јави да је Вучућ пао? Да ли ће се пробудити из Вучићевог топлог, ушушканог кревета и милијарди државног новца и народу рећи истину?

Неће он, али има ко хоће. Марко ће морати да остане са Вучићем до краја, неће му дозволити да побегне са брода који тоне. И не треба.