Прочитај ми чланак

Пронађен рецепт ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ, В. Ђукановић: Поразио нас је народ

0

Вест да је Влада Србије повукла из скупштинске процедуре Закон о експропријацији, као и да је Народној скупштини предложила измене недавно усвојеног Закона о референдуму, доказује да се Александар Вучић уплашио грађанског гнева израженог на протеклим протестима и да иде на минимизирање штете изазване спорним законима четири месеца пред најављене изборе.

Сада је коначно јасно свима да Александар Вучић једино разуме језик грађанског отпора и бунта јер до демократских процедура држи као до лањског снега.

Притиснут неочекиваним мноштвом људи на улицама који су демонстрирали против поменутих закона који представљају правну подлогу за легализовање пословања злогласне компаније Рио Тинто у Србији, Вучић је морао да попусти и поклекне, иако је пре неколико дана у Горњим Недељицама рекао да могу само да га убију или победе на изборима, али да законе неће повлачити и мењати.

– Не постоји притисак по коме ћу ја да променим или да повучем законе о референдуму и народној иницијативи, за које мислим да су одлични. Не постоји, можете само да ме убијете. Или да победите на изборима. Не постоји – нагласио је Вучић.

Грађани су режиму Вучића упутили јасну поруку, да се неће склонити са улица и да ће до краја истрајати у праведним захтевима који се тичу измена спорних закона и Вучић није имао куд.

Он је проценио да му протести четири месеца пред изборе могу учинити много штете по рејтинг, имајући у виду све што се дешавало протеклих недеља – батинање људи од стране режимских банди, држање полиције по страни, хајка на јавне личности које су подржале протесте, медијска халабука на представнике опозиције… А данас је стигла и вест да је Вучићева мути, менторка и љубимица, Ангела Меркел, отишла у политичку историју, те да више неће имати ко да га штити у Европи.

– Ово нам је озбиљна лекција из које морамо као странка да извучемо поуке. Са народом мора много више да се разговара, као и са људима који скроз другачије политички мисле у односу на нас. Прихватамо политички пораз који нам је народ нанео, честитамо народу и мењамо приступ – написао је на друштвеним мрежама Владимир Ђукановић, високо позиционирани функционер Српске напредне странке.

Дакле, грађани су пронашли рецепт који даје резултате у борби против Вучићеве диктатуре. Вучић као некадашњи хулиган са северне трибине, разуме једино језик улице и реагује само када је притиснут мноштвом.

Међутим, остаје још много других спорних питања у друштву, неразјашњених афера, аутократије… Ако је народ успео да примора Вучића на повлачење по поменутим питањима, онда може и по другим, јер у Србији коначно треба да сазре свест да су грађани ти који одлучују, а да држава треба да буде њихов сервис и да ради у јавном интересу.