Прочитај ми чланак

ПРОГНОЗЕ БУДУЋНОСТИ: Равнотежа моћи је прилика за Србију

0

juzni tok_n_s

Како ће изгледати Европа 2039. године: прогнозе стратешких института иду наруку нашој земљи. Слаби утицај Америке, а ЕУ не постоји у садашњем облику, Русија и Немачка праве економски савез…

У свету нема доминантног центра моћи, Европска унија више не постоји у изворном облику, Русија и Немачка склапају јак економски блок, а српски народ коначно добија прилику да оствари своје циљеве… Судећи по прогнозама неколико најпознатијих стратешких института, овако би могао да изгледа Стари континент кроз 25 година.

РУСКА СФЕРА ИНТЕРЕСА

У новом светском поретку који нас очекује САД неће бити суперсила и зато варнице између званичне Москве и Вашингтона никога не би требало да изненађују, каже Џералд Селенте, који је редовни саговорник свих највећих америчких ТВ станица.
– Русија има велике шансе да поврати утицај и доминацију у источној Европи, без обзира на то што се чланство у ЕУ и НАТО намеће бившим комунистичким државама.
Сигурно је да и Србија спада у сферу руских интереса – истиче Селенте.

Услед економске кризе и муњевитог развоја нових технологија, геополитичка слика се мења брже него икада у досадашњој историји, поручују из угледног њујоршког Института за истраживање трендова, док је позната америчка агенција „Стратфор“ недавно објавила публикацију „Свет 2039. године“, са акцентом на руско-немачки савез, који би могао потпуно да угрози глобалну позицију званичног Вашингтона.

– Европа ће се наредних година заиста и наћи пред избором да ли да се суштински веже за Атлантик или Евроазију. Евроатлантска опција подразумева континуитет политике од 1945. године, опстанак НАТО пакта, потпуно везивање Европе и Блиског истока за САД и стварање блока који ће моћи економски да парира Кини.

С друге стране, Евроазија је заправо концепт Шарла де Гола, преузет од стране Владимира Путина, а заснива се на стварању континенталног блока Русије, Немачке и Француске. Управо би овакав развој догађаја у будућности Србији пружио погодну геополитичку климу да лакше оствари своје интересе – објашњава Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе и аутор књиге „Геополитика Србије“.

Према речима нашег саговорника, реалан је сценарио по којем ће се Немачка и Француска све више удаљавати од Америке, с обзиром на то да ће овим земљама за даљи развој бити неопходни руски ресурси и тржиште, а Москви њихова технологија за модернизацију.

– Велики број угледних стратега указују да се крећемо у правцу стварања такозваног евро-совјетског и америчко-кинеског блока. По њима, САД и Кина су толико економски међузависни и повезани, да их било какве геополитичке промене не могу раскинути. Поред ова два, сигурно је да ће и Индија бити један од центара мултиполарног света – истиче Пророковић.

– Ипак, за Србију је најважније да би у том случају дошло до потпуног слабљења утицаја Америке у Европи, с обзиром на то да су сарадници Вашингтона на Балкану тренутно Хрвати, Албанци и муслимани у БиХ.

Такође, Џералд Селенте, директор Института за истраживање трендова, најављује да би економска криза у наредном периоду могла потпуно да промени изглед Европске уније. Он сматра да су поједине земље због жеље за економским протекционизмом спремне чак и на иступање из ЕУ.

УКРАЈИНА

Јачање евроатлантског утицаја неминовно води сукобу са Русијом, а остаје да се види да ли ће се он задржати само на политичком нивоу или ће да прерасте и у нешто више, упозорава Пророковић.
– Украјина је тренутно и најбољи тест за евроатлантски утицај.
Велика улога по овом питању припада Немачкој. Понашање Берлина у случају Украјине је веома слојевито.
Немачка није позвала Украјину у НАТО, није хтела да провоцира Русију и успротивила се САД, али сада помаже кијевске демонстранте, јер жели да потпише трговински споразум са Украјином и тако прошири свој економски утицај – мишљења је Пророковић.

– Ниједан програм спасавања Европске уније од 2007. године до данас није дао резултате.

На Западу су противници федерализације ЕУ све гласнији. С друге стране, Де Голова идеја Евроазије је заснована на потпуно другачијим основама од ЕУ, јер чува суверенитет националних држава и то је оно што ће у економској кризи многим земљама да буде примамљивије – сматра Пророковић.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова СР Југославије, подсећа да је већ сада ситуација у свету много повољнија за Србију у односу на ону од пре двадесет, десет, па чак и пет година.

– Запад више не доминира као пре. Мултиполарни свет је довео до тога да мање земље попут Србије имају више простора за дисање. Такав тренд ће се наставити и наредних година. Ипак, све ће то бити узалуд уколико наши политичари не искористе ову, за нас повољнију геополитичку ситуацију – указује Јовановић.

– На помоћ васкрсле Русије као сигурног савезника увек можемо да рачунамо, а ово посебно добија на значају у предстојећим деценијама када ће руски ресурси имати огромну важност у свету, чему треба додати и да је Русија егал у моћи са САД по питању нуклеарног оружја.

За Србију је важно да доминација Америке настави да слаби, јер су се практично све друге велике силе показале више наклоњене српском фактору од САД и Велике Британије, каже Јовановић.

– То чак у извесној мери важи и за Немачку, која нам није пријатељ, али која би уз наше блиске односе са Русијом, била спремна на компромисе и договоре.

Многи геополитичари упозоравају да би мапа Европе кроз 20 година могла знатно да се разликује од данашње, односно да ће се, како на истоку, тако и на западу Европе, „родити“ нове државе.

– Због тога је важно да што пре пронађемо блиског савезника међу великим силама. Грешка је и што смо занемарили потенцијалне сараднике у окружењу уместо да са њима тражимо заједничке циљеве. Пре свих ту мислим на Румунију, Бугарску и Грчку. Турска је највећи спољнополитички изазов за Грчку и Бугарску, Мађарска за Румунију, а Албанија делимично за Грчку.

Неважно је што су ове земље чланице НАТО савеза, јер су у питању сукоби мимо ЕУ и северноатлантске алијансе. Спор између Румуније и Мађарске је постојао и у време Аустроугарске и никада није решен. Са развојем економске кризе, сва ова питања ће поново почети да се отварају – поручује Душан Пророковић.

albania-islam0

КОЛАПС ДЕМОКРАТСКИХ ВРЕДНОСТИ И ИСЛАМСКИ ФАКТОР

Један од најзначајнијих светских интелектуалаца Ноам Чомски најављује колапс европских демократских вредности и да ће такав курс довести до појаве тоталитарних владавина, односно диктатура.

СРБИЈА НОВО ЕНЕРГЕТСКО ЧВОРИШТЕ ЕВРОПЕ

Гасовод „Јужни ток“ ће донети Србији не само непрекидно снабдевање гасом, већ и преобликовање економске структуре земље и стварање новог европског енергетског чворишта, кажу у „Гаспрому“.
„Јужни ток“ ће ојачати улогу Србије у региону, а гасовод ће бити и главни извор улагања у земљи.
Такође, геополитичка и економска корист од „Јужног тока“ огромна, јер ће побољшати индустријске изгледе земље и добити јачу политичку позицију и широм Европе.
Посебно се наглашава значај крака цевовода ка Републици Српској.

– Владе у Европи, независно од политичког опредељења, следе исту политику, о којој одлучују групе неизабраних бирократа, руководилаца и индустријских групација у Бриселу, а која иде ка уништењу демократије – рекао је Чомски.

Приликом креирања геополитичких прогноза, стратешки институти увек направе и неколико алтернативних сценарија.

Ипак, већина се слаже да ће САД покушати да искористе исламски фактор у намери да ослабе Русију и идеју Евроазије.

– Блок радикалних исламских режима и држава, који би се уз помоћ Запада формирао у четвороуглу Источни Медитеран-Балкан-Каспијско море-Персијски залив, био би најпре усмерен против Русије и православних народа.

Захваљујући исламском фактору,САД би тако успоставиле контролу над значајним природним ресурсима и трговачким коридорима.

То што би у међусобном окршају били десетковани и исламски и православни народи за Запад је само дупла корист.

Наравно, главни циљ је да се продужи глобална доминација – поручује Душан Пророковић.

Александар Палић

(Вечерње новости)