Прочитај ми чланак

ПРОЕВРОПСКА ОПОЗИЦИЈА: Јеремић рачуна и на демократе

0

У проевропским опозиционим странкама нема јединственог става о председничком кандидату. Део функционера ДС уз бившег шефа дипломатије. Поделе и у СДС и ДЈБ

Vuk+Jeremic a.s.5

Уместо окупљања око заједничког кандидата, опозицији сада прети опасност од подела чак и унутар самих странака. Озбиљна неслагања око питања да ли треба подржати Сашу Јанковића или Вука Јеремића постоје код демократа, али и у СДС Бориса Тадића и у покрету „Доста је било“.

Иако је Председништво ДС већ донело одлуку о подршци Јанковићу и припремају се за кампању, многобројни су гласови унутар странке који тврде да би то био погрешан корак.

Према нашим информацијама, Јеремић очекује да уз њега стану читави одбори ДС, поготово у Војводини где је добио чак и подршку шефа демократа у покрајинској скупштини Борислава Новаковића. Он се још крајем децембра на Главном одбору странке заложио да ДС стане уз бившег шефа дипломатије, а тад су му се придружили и делегати из Сомбора и Вршца.

Јавну подршку Јеремићу већ је дао Владимир Тодорић, који каже да странка тек треба да на ГО крајем јануара прихвати или одбаци предлог председништва да се подржи Јанковић:

Уз дужно поштовање према послу који Јанковић обавља као омбудсман, ДС не сме да дозволи луксуз да стане иза кандидата за кога зна „круг двојке“ и за њега није чуо највећи део Србије.

У врху ДС, међутим, поручују да нема одметнутих одбора и да ће цела странка стати уз Јанковића. Напомињу да је пре доношења одлуке о кандидату странке, сваки члан председништа звао по 20 шефова локалних одбора и да је велика већина била за Јанковића, а да су се сви обавезали да ће поштовати одлуку врха странке.

Опозицију у странци има и Тадић, који засад више нагиње Јеремићу, али су против тога његови блиски сарадници Јован Ратковић, Ненад Константиновић и Марко Ђуришић.

До јединствене одлуке ће тешко доћи у ДЈБ. Они су тренутно ближи одлуци да подрже Јеремића.

ЈАНКОВИЋ НЕ ОДУСТАЈЕ

Опозиционим кулоарима јуче се пронела спекулација да Саша Јанковић размишља да одустане од кандидатуре за председника. То су у ДС демантовали, објашњавајући да су у понедељак имали састанак са Јанковићевим сарадницима, да је договарано формирање изборног штаба и стратегија кампање.