Прочитај ми чланак

Приштина са ћерком Медлин Олбрајт потписала споразум вредан 236,7 милиона

0

Такозвано Косово је у америчком Конгресу потписало споразум са америчком „Миленијум челинџ корпорејшен“ о Компактном програму, укупне вредности 236,7 милиона долара, преноси РТК.

Споразум су потписале извршна директорка корпорације и ћерка бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт – Алис Олбрајт и министарка економије привремених приштинских институција Артане Ризваноли, а у присуству председнице и премијера привремених приштинских институција Вјосе Осман и Аљбина Куртија.

Кроз овај споразум такозвана држава Косово има користи од два пројекта, што се у исто време сматра највећом инвестицијом америчке Владе на Косову, а додаје се и да је циљ споразума смањење сиромаштва кроз економски раст и одрживо снабдевање енергијом.

Споразум потписан у Вашингтону мораће да буде ратификован у Скупштини тзв. Косова са две трећине гласова.

Пре церемоније потписивања споразума Алис Олбрајт истакла је да ће од споразума имати користи „милиони људи“.

„Очекује се да ће ове инвестиције користити милионима људи. Четири од 10 кућа на Косову тренутно се суочавају са неким обликом енергетских проблема. Мој тим је урадио много посла да би стигао у овај важан тренутак. У 49 земаља од 2004. САД су уложиле милионе“, рекла је она.

Додала је да је енергетика кључна за развој, као и да ће кроз Програм бити великих улагања у енергетику, попут стварања батерија за складиштење енергије.

„Влада Косова ће такође допринети са 35 милиона долара. САД су веома поносне на партнерство са Косовом у овим споразумима“, нагласила је Олбрајтова, преноси Косово онлајн.

Вјоса Османи је изјавила да је Косово поносно што поред себе има САД које су „биле дом за Косово у тешким временима“.

„Срећни смо што смо овде са вама, у институцији која је одиграла важну улогу за нашу независност и која нас је увек подржавала. Суверено Косово, са растућом економијом, поносно је што има САД поред себе. САД су наш најмоћнији савезник, то су две државе, два народа који имају посебну везу. Ова церемонија потврђује какав је овај однос за, да стојимо једни уз друге у тешким и добрим временима“, рекла је она.

Она је у говору поменула и бившу државну секретарку Медлин Олбрајт, за коју је рекла да би била поносна да је жива.

Аљбин Курти је истакао да је то историјски дан који сигнализира партнерство за заједничке циљеве, преноси Кљан Косова.

„Наша енергетска стратегија исписује наш пут ка декарбонизованој будућности. Овај компактни програм је од суштинског значаја, ми интензивно радимо на томе да гарантујемо снабдевање енергијом које је приступачно за све“, наставио је Курти.

Курти је наговестио да ће споразум сутра бити прослеђен Скупштини на ратификацију.

Он је рекао да Косово треба да убрза кораке ка обезбеђивању енергетике уз приступачне услове, али и стабилну енергетику у погледу снабдевања.

„Срећни смо. То је изванредна вест за пословну заједницу, за грађане. На овај начин повећавамо фокус на енергетику, али ћемо и јачати нашу привреду. Имаћемо повећање улагања у кадрове и обуке, посебно за жене, јер када се енергетика повећава капацитетом, мора се повећати и у вештинама“, рекао је Курти.

„Нећемо бити ту да се суочимо са опозицијом, али ни они неће бити баш задовољни што нас неће бити“, додао је он.

Курти је нагласио да мора брзо да се почне са имплементацијом, јер енергетска криза неће нестати.

Навео је да се у уторак и среду састао и са Габријелом Ескобаром, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан, за кога је рекао да је пријатељ такозване државе Косово и да жели да се оно интегрише у евроатлантске и европске структуре.