Прочитај ми чланак

Премијерка показивањем слике деце унизила Владу

0

Премијерка Ана Брнабић је показивањем слика деце Александра Вучића нанела озбиљну штету, не младима чије је слике показала, већ функцији коју обавља и дигнитету институције на чијем је челу.

Вучићева деца су, колико је мени познато, пунолетна, па стога нема угрожавања права малолетника, а и свакако премијерка не би показивала слике да није имала претходну сагласност Александра Вучића да тако нешто уради – каже за Данас Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, одговарајући на питање нашег листа како као активиста за људска права види премијеркин наступ.

Премијерка је у понедељак увече, у емисији Ћирилица на телевизији Хепи, показала фотографије деце председника Србије како учествују у достављању помоћи угроженима и том приликом рекла да ће се „шеф“ наљутити на њу, мислећи на председника државе и Српске напредне странке Александра Вучића.

„За разлику од председничке, функција премијерке требало би да поседује стварну моћ и да има највећу тежину у оквиру извршне власти. Ана Брнабић, од избора на функцију, учинила је све да унизи институцију Владе Србије и да покаже да ни она ни њени министри нису доносиоци одлука, већ пуки извршиоци налога ауторитарног владара. Овакво стање, карактеристично за ауторитарни политички систем, озбиљно доводи у питање функционисање државе и њених служби. У тренуцима посебне опасности по грађане, какав је овај сада, неспособне и уништене институције могу да буду погубне чак и по животе људи. Дегутантно удварање владару, кроз похвалу његовој деци, није стога само морално и политички непримерено понашање премијерке, већ и озбиљан корак даље у претварању Србије у отету и заробљену државу“, каже Поповић.

Валентина Рековић из удружења „1 од 5 милиона“ поручује за Данас да је и у ванредном стању код Ане Брнабић и њеног шефа Вучића стање редовно – дубоко су у предизборној кампањи.

– То је најморбиднија кампања коју смо до сада видели: некад су од наших пара „поклањали“ паштете и уља, а данас респираторе. Отварање погона у фабрикама заменили су позирањем испред камиона са апаратима који живот значе и глуматањем спаситеља – истиче Рековић.

Она тврди да је Брнабић небројено пута показала да не ради ништа без аминовања свог шефа, па се тако ни махања фотографијама Вучићеве деце свакако није сама досетила.

– То што његова деца, као и деца људи широм Србије, волонтирају, јесте за похвалу. Али је мучно гледати како Брнабићка и њен шеф, у свом походу да болест и претњу по људске животе искористе за самопромоцију, потурају децу и њихове напоре користе за прљави политички профит. То, као и остало, оголило је сву њихову изопаченост – не само политичку, већ пре свега људску – наглашава Рековић.

За чланицу Политичког савета Покрета слободних грађана Србијанку Турајлић, од целог гостовања Ане Брнабић у Ћирилици најстрашнија је чињеница да премијерка државе у којој се тренутно дешава епидемија председника који нема никаква овлашћења зове „шеф“.

– Онда се човек са ужасом запита где ми живимо, ко нама одлучује, о чему се ту ради… Реч „шеф“ код мене изазива невероватну количину стрепње и страха, јер Србија заправо нема Владу. То је баш проблематично – упозорава Турајлић.

Њу додатно забрињава то што, како каже, Србија има потпуно растурен транспортни систем.

– Ако председник државе мора лично да се бави транспортом, онда смо у додатном проблему – указује Турајлић, која алудира на посету председника Вучића Новом Пазару приликом испоруке респиратора.

„Ово не зна председник“

„Донела сам једну фотографију, ово не зна председник, шеф, убиће ме вероватно. Ево ово су његова деца, Данило и Милица, који раде као волонтери. И ја бих мислила да у овој целој ситуацији ви имате једну земљу која се поноси свим тим скупа. И тиме што се председник бори, тиме што се влада бори, тиме што слушамо струку и да сму ту једни и јединствени. А с друге стране, контратег, да се тој деци прети“, рекла је Брнабић у емисији на ТВ Хепи. На слици коју је Брнабић показала Данило и Милица имају маске.

Јавна питања

Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, оштро је одговорио премијерки на наводе да није смео да дође на снимање емисије Утисак недеље, рекавши да он, за разлику од представника власти, поштује мере одређене и за све грађане. Он је упутио премијерки више јавних питања на економске и друштвене теме. Зашто Влада Србије не крене одмах да исплаћује помоћ грађанима који су због епидемије корона вируса остали без посла а не од јуна, како је најављено, гласи једно од питања.