Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕР УЗ ТАЈКУНА: Напад на Бека није професионално изведен

0

milan-beko-aleksandar-vucic-

Премијер Александар Вучић каже да је готово уверен да ће у данима који су пред нама они који су покушали убиство Милана Бека бити пронађен и изведени пред лице правде. Премијер додаје да напад на бизнисмена није био професионално изведен.

Он је, одговарајући на питања новинара у Лазаревцу где је обишао рударски басен Колубара и коп Тамнава западно поље, рекао да многи нису очекивали да ће када су злочиначки убијени мала Тијана Јурић или Лука Јовановић убице бити пронађене, али да то јесте учињено.

– Ово свакако није било професионално изведено, није реч о покушају професионалног убиства. Много грешака су починиоци начинили и готово сам уверен да ће у данима који су пред нама они који су то урадили бити пронађени и изведени пред лице правде – казао је Вучић.

Како је навео, то је најважнији задатак државе да се покаже да ниједан злочин не може проћи некажњено.

– Они који су то починили биће ухваћени и биће кажњени готово сам сигуран у то – казао је премијер и додао да је, наравно, важно и то да је Беко жив.

Бизнисмен Милан Беко је јуче око 17 сати испред своје куће на Дедињу погођен у стомак, а начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да су највероватније два извршиоца учествовала у нападу на њега.

Беко је одмах после рањавања оперисан, а његово стање је стабилно али су повреде тешке и опасне по живот.

Инспектори београдске полиције на месту пуцњаве синоћ су пронашли трагове за које верују да ће их довести до нападача на Милана Бека.

У циљу откривања мотива нападача и његове идентификације, најважнији је разговор са Миланом Беком. Полиција до сада није имала сазнања да њему неко прети као ни назнаке да би неко могао да пуца у њега.

Нема изузетака у смањењу плата

Премијер Александар Вучић поручио је да неће бити изузетака у смањењу плата јер ако се негде направи изузетак то ће тражити сви.

„Можемо и да ником не смањимо ни плате ни пензије, али онда не бисмо имали здраву државу. Ако негде направимо изузетак, то ће тражити сви. Зато нема изузетака у смањењу плата“, рекао је Вучић за Блиц.

Он је нагласио да ако се реформе не спроведу данас, „него кренемо сада да купујемо време и гласове, онда ће пензије сутра неко морати да смањи за 50 одсто, а плате за око 35 одсто“.

Вучић је поновио да ће 2015. бити „најтежа година за нас“, али да је уверен да ће већ 2016. Србија бити економски нормална земља.

Према речима премијера, следеће године Србија мора да реши проблем тешко наплативих кредита, а на иницијативу ММФ и са Светском банком и ЕБРД биће направљен посебан програм за развој приватног сектора.

„Али приватог, а не лоповског који је уништио наше банке. Један од тих приватних бизнисмена је узео кредит од Српске банке од неколико милиона евра, а као колатерал дао јаловину“, рекао је Вучић.

На питање да ли је Мирослав Богићевић узео милионе евра, а као залог дао отпад, премијер је прецизирао: „Да, заједно са Гораном Перчевићем! И то су све радили политичари са тим бизнисменима.“

Вучић је изразио наду да ће компанија Есмарк постати нови власник смедеревске Железаре. „Надам се да ће ова америчка компанија бити нови власник Железаре. Живим за то и радим за то“, рекао је Вучић за Блиц.

Како је истакао, имао је 28 састанака са компанијама које су биле заинтересоване за Железару.

На питање зашто се продаје мањински део ЕПС-а Вучић је рекао да би волео да се на много места успоставио систем као у „Ер Србији“. „Изговорићу ту јерес. Волео бих да имамо систем као што је у ‘Ер Србији’на много места. Грађани ће разумети ово што сам рекао“, поручио је премијер.

Борба против корупције није ни близу утихнула, а ускоро ће бити епилог неких великих случајева, изјавио је Вучић. „Имаћете веома брзо велике случајеве корупције који су на самом крају“, рекао је Вучић.

На питање има ли корупције у СНС, он је рекао да је има као и свуда, али и додао да се не може говорито о СНС, вех о људима који су у тој странци.

„Али кад год се у тврди, као у случају нашег посланика кога смо ухапсили, за такве нема милости. И таквих случајева ће бити. И у СНС има оних који су ту из идеала, да би урадили нешто за Србију, али и оних који су ту из личне користи“, навео је Вучић.

(Блиц)