Прочитај ми чланак

Председник Српске листе годинама не пријављује имовину, стигла му опомена

0

Председник Српске листе и директор ЈКП Стандард на Косову Горан Ракић и још четири функционера годинама Агенцији за спречавање корупције нису пријављивали имовину и приходе, због чега их је она казнила мером упозорења. Немања Ненадић из Транспарентности Србија сматра да је о овом случају требало да одлучује тужилаштво кроз кривични поступак, а прекршајне пријаве нема јер је случај застарео.

Агенција за спречавање корупције је поступак покренула након писања Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) да неки функционери са Косова не пријављује имовину и приходе, већина под оправдањем да нису знали да морају.

© Фото: Youtube/Nenad Radosavljevic

Поред Ракића, који је и актуелни министар за заједнице и повратак у актуелној Влади Косова, упозорењем су кажњени председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и директор ЈКП Водовод Ибар Миодраг Ралић. Иста мера је изречена и декану Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу Верољубу Станковићу и директору Основне школе Свети Сава у Косовској Митровици Милораду Јовановићу.

Поступак против бившег в. д. директора Здравственог центра Косовска Митровица Милана Ивановића још није окончан.

– Коначним решењем директора Агенције изречене су мере упозорења односно мера опомене због кашњења у подношењу Извештаја по избору, постављењу или именовању на јавну функцију – наводе у Агенцији.

Ови функционери су у међувремену Агенцији доставили извештаје о примањима и шта све поседују од станова, аутомобила и уштеђевине.

Мера упозорења је најблажа коју Агенција може да изрекне функционерима. Немања Ненадић из Транспарентности Србија објашњава да је ова мера предвиђена за лакше повреде и да је у овом случају Агенција требало да обавести тужилаштво и покрене кривични поступак.

– Кривично дело је већ почињено ако неки од наведених функционера није поднео извештај са одређеном намером, а то је нешто што Агенција није овлашћена да утврђује, већ само тужилац, коме је требало дати прилику да то учини, ако не кроз кривичну пријаву, онда кроз достављање информације о случају – подвлачи Ненадић.

У Агенцији кажу да није покренут ни прекршајни поступак против косовских функционера јер је случај застарео.