Прочитај ми чланак

Председник Николић: Тешки услови Немачке за улазак у ЕУ (списак услова)

0

tomislav-nikolic-1343572573-190501(Танјуг)
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да постоје услови немачког Бундестага Србији за улазак у Европску унију које је веома тешко испунити, указујући да Србија није и не може да призна Косово.

Николић је у интервјуу Хрватској-радио телевизији објаснио да су немачки услови мотивисани тиме што је Берлин признао шиптарску државу на Космету и жели да види како се односи између две државе које је признала добро развијају.

„Међутим, Србија није признала, не може, и постоје услови које не може да испуни уколико се заиста не деси нешто што би омогућило да Србија и та тзв. држава Косово, једног дана буду две државе. У овим условима, при оваквом односу снага, то је апсолутно немогуће“, рекао је Николић, који је боравио у Загребу на свечаностима поводом уласка Хрватске у ЕУ.

Председник Србије је казао да ће озбиљно разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел како би видео да ли се у условима Бундестагазаправо крије захтев да Србија призна независност Косова и Метохије или не.

Николић је истакао да ЕУ као организација, међутим, „у сваком свом извештају и разговору са нама истиче да се они не мешају у то, да су статусно неутрални и да не траже од нас да признамо независност Косова“.

 

Шта Немачка тражи од Србије
У декларацији се указује и да Бундестаг сматра да приступни споразуми са Србијом могу да буду окончани тек „када надлежне српске власти и судови учине све што је у њиховој моћи да у процесу у духу правне државе у потпуности расветле напад на Немачку амбасаду (2008. године) и нападаче и посебно оне који су вукли конце те акције правоснажно осуди“.

Поред тога, тражи се и:

– што је могуће брже отварање моста на Ибру као једна од мера јачања поверења
– стварање косовско-српског савеза општина
– одржавање слободних и фер комуналних избора на целом Косову
– несметани приступ косовске пограничне полиције и царинских службеника копненим путем до граничних постаја на северу Косова