Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Да сам против ЕУ, то бих и рекао

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Председник Томислав Николић изјавио је данас да није против европских интеграција, нити сматра да Србија треба да се окрене само Русији, јер да мисли другачије – то би и рекао.

На констатацију да се у јавности стиче утисак да Влада Србије више гледа ка Европској унији, а председник ка Москви, Николић је истакао да и Влада и он гледају и ка Бриселу и ка Русији.

– Битно је да одржимо тај став да гледамо на све стране, да размишљамо о мишљењу свих и да имамо добре односе са свима и да се не замерамо никоме, уколико нису у питању национални интереси – поручио је он у интервјуу који ће телевизија Б92 емитовати вечерас у целини.

Николић је каже да не раздваја Берлин и Брисел јер, како је објаснио, највећи утицај у Бриселу има Берлин.

– Када имате добре односе са Берлином имате добре односе са ЕУ. Међутим, шта нудите као алтернативу ако се определимо за једну страну. Да се посвађамо са другом страном? – упитао је Николић.

Он је истакао да је Србија опредељена за ЕУ што је, како је подвукао, отворено саопштено председнику и премијеру Русије.

– Никада од њих нисмо добили било какву сугестију, прекор или неки игноратски тон у коме би рекли – ако хоћете у Европу што се нама обраћате. То никада нису рекли. Никада нису рекли ни – ово што од нас тражите можете да добијете уколико одустанете од чланства у ЕУ – напоменуо је председник Николић.

Он је такође рекао да Србија никада из Брисела није добила „јасне наговештаје“ да не може да уђе у ЕУ уколико не поквари своје односе са Русијом.

– Ми нисмо стабилни на „или-или“, ми смо стабилни на „и-и“, и ми се те политике држимо – поручио је он.

Николић је указао да Србија са Русијом нема заједничке границе и истакао да, ако би мислио да би наша земља требало да се потпуно окрене Русији, то би и рекао.

– Као што сам рекао да Србија остаје привржена чланству у ЕУ, тако бих и сада могао слободно да кажем да нисам за то да Србија буде у ЕУ – али ја јесам – закључио је Николић.

Извор: Танјуг