Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ СУТРА У БУЈАНОВЦУ: Ево шта о доласку Бујара Нишанија кажу Срби

0

Иако су поједини медији објавили да ће се Нишани у Бујановцу састати само са албанским представницима Бујановца, Медвеђе и Прешева, у званичном протоколу су направили места и за Србе!

Град је облепљен плакатима :“Добро дошао председниче!“ Млади Албанци „не разумеју и не говоре“ српски, иако живе у земљи чији је то званични језик“!

“Не разумем српски. Извини!“ Не знамо српски. Извините!“, говоре грађани Бујановца.

Српски представници у општини кажу да Срби немају разлога за страх и узнемиреност, а Бујар Нишани током трочасовне посете Бујановцу наћи ће мало времена и за њих.

“Биће разговора и са нама, значи српском заједницом. Предвиђен је један кратак заједнички састанак”, напомиње Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац.

Претходно је српским медијима Камбери изјавио да „права Албанаца треба да брани држава Албанија“. Овакве изјаве званичници владе Србије оценили су као мешање у унутрашње ствари друге државе и могуће изазивање сукоба. Албанци очекују директну помоћ пројектима из сфере образовања, културе и инфраструктуре.

Како живи локално становништво? Постоји ли заједнички живот?

„Радим, сарађујем и пијем кафу и са једнима и са другима. Немам проблем, за сад“, каже један становник српске националности.

“Ево ту су Албанци, овде овамо су Срби, ми смо Роми. Нико нас не дира, нико ништа не каже“”, речи су једног Рома, док један Албанац наводи: “Добро-нема никаквих проблема. Ништа нема да буде“.

У Бујановцу су велики економски проблеми. Имовина се продаје, становништво се исељава. Срби очекују бољу подршку владе Србије.

“Сваке године у Београду број становника расте за 30.000 – то све долази из унутрашњости. Тамо Срби одлазе. Албанци такође одлазе, на Косово веома мало, јер је веома лоша ситуација и тамо. Беже махом у Европску унију”, додаје Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац.

Прецизних података о броју становника у Бујановцу нема, пошто су Албанаци бојкотовали званични попис 2011. године.

Накнадно је обављено пребројавање и данас се „барата“ цифром од 38.300 становника: 15.000 Срба, 21.000 Албанаца и 3.800 Рома.