Прочитај ми чланак

ПРЕДИЗБОРНО ИСТРАЖИВАЊЕ: Шешељ и Палма највећи фаворити за председника Србије!?

0

Када се испитаници суоче са отвореним питањем кога би подржали од опозиционих кандидата за председника Србије (без понуђене листе кандидата), више од трећине је рекло да нема јасан став, а најчешће су се помињала имена лидера радикала и Јединствене Србије, показало је истраживање Нинамедиа за Недељник.

palma-seselj

Нешто више од трећине грађана Србије (35 одсто) нема јасан став по питању одабира кандидата из опозиционог блока на председничким изборима, показало је најновије истраживање које је Нинамедиа урадила за Недељник.

Међу политичарима које су анкетирани сами наводили најчешће је поменут Војислав Шешељ – 8,2 одсто, а следи га Драган Марковић Палма са 6,3 одсто, док је његов коалициони партнер Ивица Дачић добио подршку 5,8 одсто испитаних.

За лидера Двери Бошка Обрадовића би гласало 5,7 одсто грађана, док је Бориса Тадића као поновног председника препознало 3,9 одсто анкетираних. За Вука Јеремића се изјаснило 3,2 одсто испитаника. Иако се постављено питање односило на опозиционе политичаре, садашњи председник Томислав Николић је добио 3,1 одсто баш као и шеф покрета Доста је било Саша Радуловић.

Шефа ЛДП Чедомира Јовановића као најбољег кандидата за ову функцију види 2,7 одсто грађана Србије. Заштитника грађана Сашу Јанковића поменуло је један одсто испитаних.

Међу људима које грађани виде као будећег председника је и телевизијски коментатор Петар Денда, а грађани су такође помињали и председника СAНУ Владимира Костића, Василија Крестића, лидера Левице Србије Борка Стефановића, Николу Шећероског, Наташу Кандић, Ољу Бећковић, Мирка Цветковић, Милана Пространа, Биљану Србљановић…

Сваки шести испитаник (16,4 одсто) још нема довољно доброг кандидата за председничку функцију.

Истраживање је обављено од 15. до 23. септембра, на узорку од 1.068 испитаника, на територије Србије, без Косова и Метохије.