Прочитај ми чланак

ПРЕДИЗБОРНЕ АНКЕТЕ ЛАЖУ – Поштени избори једино право истраживање

0

Саговорници Данаса коментаришу најновије мерење рејтинга странака агенције Фактор плус

На основу најновијег истраживања агенције Фактор плус, када би избори били одржани у овом тренутку, поред Српске напредне странке, преко цензуса би пребацио и Савез за Србију, Социјалистичка партија Србије, коалиција СПАС и ДСС, радикали и Покрет слободних грађана.

СНС према том истраживању и даље има већину (51,3 посто), Савез за Србију 10,6 одсто подршке, док би за СПС гласало 9,7 оних који би изашли на биралишта. Можда највеће изненађење представља коалиција СПАС Александра Шапића и Демократске странке Србије, која, иако се појавила тек прошлог месеца, према поменутом истраживању има 6,7 посто подршке.

Председник ДСС-а Милош Јовановић каже за Данас да нема обичај да коментарише истраживања јавног мњења и поручује да је једино што је важно резултат на изборима.

– Резултат ће зависити од даље изградње новог ДСС-а, рада на терену и нуђењу истинске политичке и кадровске алтернативе садашњој власти. О било каквим предизборним коалицијама, ако до њих дође, свакако је прерано говорити – наводи Јовановић.

За Јанка Веселиновића, председника Покрета за преокрет и члана Председништва Савеза за Србију, поменуте бројке не представљају реалне резултате истраживања, већ покушај креирања јавног мњења. Он указује да је реч о „истраживању“ које би требало да створи утисак у јавности да је Савез за Србију релативно мала групација и да остале опозиционе странке расту, како би ослабили капацитет СЗС пред бирачима.

– Ово није први пут, то је пракса више година уназад. Није случајно што је истраживање пласирано баш у том дневном листу, јер те новине још увек чита одређени проценат опозиционих гласача. Они пре свега желе да код њих пољуљају поверење у могућност опозиције да нешто промени. То нису никаква истраживања, већ обичне гебелсовске методе – сматра Веселиновић.

Покрет слободних грађана, са мерењима која тренутно показују 5,1 посто, пет месеци од када је на његовом челу Сергеј Трифуновић одржава се изнад цензуса. Члан председништва ПСГ-а Павле Грбовић поручује да су бирачке кутије празне, те да ће једино релевантно истраживање бити поштено бројање гласова након слободно одржаних избора.

– Занимљиво је када као полазну основу уместо исправне методологије, истраживачи употребе жељене резултате, по мери једне странке. Тада добијете оваке „налазе“ – истиче Грбовић.

Значајан скок у односу на прошломесечна истраживања остварила је Српска радикална странка, која је у том кратком периоду порасла за чак 2,5 одсто, и њен рејтинг према агенцији Фактор плус износи 5,8 процената. Немања Шаровић, заменик председника СРС и народни посланик, наводи да у тој странци нису веровали истраживањима ни када су им давали веће, нити мање проценте, те да се тим стварима једноставно не баве.

– Свакако је лепше прочитати позитивну него негативну вест, али се не оптерећујемо истраживањима, као што се њима никада нисмо оптерећивали – наглашава Шаровић.

Да се избори одржавају овог викенда, на њих би изашло 47 одсто грађана, 33 одсто не би, а 20 одсто не зна или нема став, подаци су које је објавио Фактор плус.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!