Прочитај ми чланак

ПОЗОРИШTУ НЕ ТРЕБА драматург који није члан СНС

0

Новом систематизацијом рада у Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу, драматуршкиња Бојана Иванов Ђорђевић проглашена је технолошким вишком, док ће истовремено бити примљена три нова радника, један у техници и два глумца.

Образложење којим ће мајка троје малолетне деце остати без посла гласило је – укида се место драматурга, јер није потребно позоришту. Познаваоци прилика у Вршцу, с друге стране, тврде да је једини разлог отказа чињеница да је Ђорђевић једна од ретких у овој установи која није члан СНС-а.

Такође, в. д. директора позоришта Марина Лазаревић на ту позицију је дошла мимо конкурса и без потребних квалификација, а претходни директор је управо супруг Бојане Иванов Ђорђевић, такође нестраначка личност.

– Мобинг од директорке трпим већ годину дана, али нисам очекивала да ће завршити отказом. Све је почело тако што је од мог супруга изнуђена оставка од стране градоначелнице Вршца Драгане Митровић пре нешто више од годину дана. С обзиром да он није желео да се страначки активира, а и да је ионако радио два посла за једну плату, дао је оставку и остао у позоришту као глумац – прича Бојана Иванов Ђорђевић за Данас. На место њеног супруга дошла је политички подобна Марина Лазаревић, која је почела да врши притисак како на њеног супруга тако и на њу.

– Ово је партијска држава и схватам да могу да раде шта хоће. Добили смо обећање од вршачких власти да ниједно од нас двоје неће остати без посла, јер смо у кредитима и имамо троје малолетне деце. Међутим, ја добијам отказ, а супруга су условили да не може да ради са стране. Имао је понуду за ангажман у Кини, али није добио одобрење за неплаћени рад од шест месеци – прича Ђорђевић. Саговорница каже да је у протеклих годину дана била једина особа у позоришту која је морала да се уписује приликом доласка и одласка са посла.

– Многи од запослених су били у страху да ће остати без посла. Систематизација је, иначе, урађена тајно, и о њеним резултатима смо само обавештени. Директорки је, у међувремену, мимо закона продужен в. д. мандат на функцију на коју је и постављена мимо закона – истиче Ђорђевић.

Поједини чланови синдиката и Управног одбора, како незванично сазнајемо, признали су да су гласали за систематизацију иако је нису ни прочитали. Систематизацију је усвојило и Градско веће, на чијем састанку је в. д. директора Марина Лазаревић наводно рекла да су она и градоначелница „нудиле Бојану осталим институцијама културе, али њу нико није хтео“.

Бојана Иванов Ђорђевић већ пет година ради као драматуршкиња у вршачком Народном позоришту. Завршила је постдипломске мастер студије у области теорије драмских уметности и медија на Факултету драмских уметности у Београду, а тренутно је на постдипломским студијама. У овом позоришту, између осталих, као глумци раде медицинска сестра и хемијски техничар.

Директорка нема коментар

В. д. директора вршачког позоришта Марина Лазаревић је на свако питање одговарала са „немам коментар“, чак и на то како је могуће да једном позоришту није потребан драматург и да се систематизацијом баш то радно место укида.

Изјава пред записничарем

– Мој супруг је вероватно једини глумац у Србији, а и шире, који је пред записничарем морао да да изјаву да ће дати све од себе да ће представа у којој игра, функционисати – наводи Бојана Иванов Ђорђевић један од притисака на супруга и њу, у позоришту у ком су запослени.