Прочитај ми чланак

Повампирани ЈУЛ: Мирино чедо амбасадор на Куби!

0

Данило Пантовић, истакнути члан Дирекције Југословенске левице и председник Управног одбора „Дипоса“ који се као генсек Савезног министарства спољних послова деведесетих „прославио” незаконитим додељивањем државних станова, те издавањем дипломатских пасоша телохранитељима Марка Милошевића, вратио се на високу позицију у МСП!

Како „Ало!” сазнаје, он је пре неколико дана именован за шефа одсека за Северну Америку, а увелико му се припрема амбасадорско место у Хавани. Занимљиво је да би одласком на Кубу Пантовић остварио свој дугогодишњи сан, јер је још за време Милошевићевог режима пикирао баш ову позицију.

Чедо и за актуелну власт: Данило Пантовић
Наша сазнања да је Пантовић поново запослен у Министарству спољних послова, на чијем челу се налази министар Иван Мркић, јуче су нам потврдили и у овом министарству.

Тако је Пантовић, кога су својевремено звали Мирино чедо, на себе преузео успостављање и унапређење политичких, економских и других односа Републике Србије са државама Северне Америке, анализу унутрашњих и спољнополитичких кретања у тим земљама, а задужен је и за све друге послове билатералне сарадње са државама Северне Америке.

Вратили се и Раде Булатовић, Горан Петровић…

Ухлебљење у МСП-у последњих месеци нашли су бројни кадрови бивших режима, данас блиски напредњацима. Некадашњи шеф БИА Раде Булатовић, који је деведесетих такође радио у дипломатији, данас обавља функцију шефа одсека за покрет несврстаних земаља, а смеши му се намештење у Украјини. Горан Петровић, бивши начелник Државне безбедности Србије после доласка на власт ДОС-а, именован је на место заменика директора Генералне дирекције за билатералу.

Пантовић је без дана дипломатске каријере у МСП дошао право из полиције, где је био шеф кабинета тадашњег министра Влајка Стојиљковића и убрзо је стекао чин капетана полиције. Заједно са бившим функционерима ЈУЛ-а и СПС-а Мирјаном Марковић, Браниславом Ивковићем и Михаљем Кертесом био оптужен за незаконито додељивање станова током деведесетих.

Поступак је почео у децембру 2002, а суђење је само за последње две године одлагано девет пута.
Хапшен је након петооктобарских промена заједно са Урошем Шуваковићем и Милошем Лончаром због злоупотребе службеног положаја и прекорачења овлашћења. У својој богатој каријери бавио се увозом патика са Тајвана, па је међу колегама стекао и надимак „експерт за Далеки исток”.

Са позиције последњег генсека СМИП-а, његово име везивано је и за бројне финансијске малверзације у овој установи. Као члан Савезне стамбене комисије за време свог мандата успешно је решио и сопствено стамбено питање. Медији су извештавали да је прво добио стан од 70 квадрата у улици Страхињића Бана, а потом је дуплирао квадратуру и преселио се у 149,90 квадрата у улици Филипа Филиповића.

(Ало)